POMOCY
xo: :(:(:( nic mi nie wychodzi...
Wyznacz miare kąta ostrego, który tworzą wskazowki o godz. 22.20
22 lis 16:25
xo: pomocy
22 lis 16:41
Basia:
policzmy najpierw jaki kąt α tworzą o 22:00
| | 360 | | 360 | |
przez 20 minut minutowa zakreśli kąt |
| *20= |
| =120 st. |
| | 60 | | 3 | |
| | 360 | |
godzinowa w czasie godziny zakreśla kąt |
| = 30 st. |
| | 12 | |
| | 30 | |
to w czasie 20 minut = 13 h zakreśli kąt |
| =10 st. |
| | 3 | |
stąd szukany kąt β=α+120 st. − 10 st. = α+110 st.=60+110 = 170 st.
22 lis 16:47
xo: WIELKIE DZIĘKI

ratujesz mnie
22 lis 16:55