matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 2.3.2011
Zadania
Odp.
0
tysia :
Kredyt udzielony w wysoko±ci 35 000 zª spªacany jest 24 równych ratach miesi¦cznych.Wmomencie udzielenia kredytu oprocentowanie roczne wynosiªo
5
Tomek:
jestjeszczektoś
jak obliczać DOKŁADNĄ wartość np sinusa 75 stopni...
2
ilovemyswallow:
n+15
Dany jest ciąg an=
n
Uzasadnij, że ciąg jest arytmetyczny
0
ilovemyswallow:
Proszę o pomoc.
5
Dawid:
{x
2
+y
2
=4
0
janek:
wyznaczyc x z: y=2
x
−2
−x
2
Desperat:
wyznacz miary kątów ostrych w trójkącie prostokątnym o przeiwprostokątnej równej 52cm, wiedząc że przyprostokątne różnią się o 28cm.
13
basiulek:
Wypisano po kolei wszystkie liczby naturalne i całkowite 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 jaka jest cyfra na 2011 miejscu?
1
ania:
rozwiarz równanie 2x + 1 = 2 − √3 x
1
Ania:
sporzadz wykres funkcji f(x)=(x+2)−|x+2|
5
Dawid:
{y=x
2
−4
3
bil:
1
1
2x
4x
3
8x
7
−
−
−
−
1−x
1+x
1+x
2
1+x
4
1+x
8
1
Vito:
Oblicz pole całkowite oraz objętość stożka, którego powierzchnia boczna jest wycinkiem kołowym o promieniu 12 cm i kącie środkowym 240
0
16
ania:
ile liczb pierwszych zawiera zbior rozwiazan nierownosc kwadratowej (x + 1)(x − 10) < 0
1
Patii:
PRAWDOPODOBIEŃSTWO: Proszę o pomoc w rozwiązaniu chociaż 3 zadań
0
ciullalla:
http://www.youtube.com/watch?v=gzACDJCfQvs
1
ania:
oblicz cosinus kata jaki tworza dwie sciany czworoscianu foremnego. podaj zblizona miare tego kata
2
ania:
wyznacz miare kąta nachylenia krawedzi bocznej do podstawy w ostroslupie czworokatnym prawidlowym w ktorym dlugosc krawedzi podstawy wynosi 4 a wysokosc ostroslupa 2
√
2
2
Vito:
Oblicz pole całkowite oraz objętość stożka, którego powierzchnia boczna jest wycinkiem kołowym o promieniu 12 cm i kącie środkowym 240
0
1
Monia:
w ostroslupie prawidlowym trojkatnym krawedz boczna ma dlugosc 6 i jesr nachyloa do plaszczyzny podstawy pod katem 60 stopni. oblicz objetosc tego ostroslupa
8
Monia:
przekatna szescianu ma dlugosc 7
√
3
. oblicz dlugosc krawedzi szczescianu.
0
Monia:
oblicz objetosc ostroslupa prawidlowego szesciokatnego w ktorym krawedz boczna ma dlugosc 12 a krotsza przekatna w podstawie 2
√
3
.
6
kisza:
rozwiaz
10
matmaMniePodnieca:
nie umiem tego zrobić ...
pomożecie ?
5
Dawid:
:::rysunek::: jak bedzie wygladalo rozwiazanie graficzne tego ukladu i jak je odczytac ?
0
axxxon:
1) Na rynku są odkurzacze trzech producentów , przy czym firma A ma 50% udziału w rynku, firma B 30%, a firma C 20% . Wadliwość silników w odkurzaczach poszczególnych firm wynosi
5
Patii:
BRYŁY: Pomóżcie zrobić chociaż 3 zadania
Każde się przyda, ale muszą być co najmniej 3...
4
kisza:
−3(x−2)(5+x)≥0
7
Malaga:
Trzy pierwiastki wielomianu w(x)=x
3
+px+q tworzą ciąg arytmetyczny o różnicy 4. Oblicz współczynniki p i q.
0
kusy:
−(
1
2
)
−3|x+1|
12
Alaa:
Dla jakich wartości parametru p równanie x
2
+x+p
2
=0 ma dwa różne pierwiastki?
5
Tomek:
Dla jakich wartości parametru m suma kwadratów pierwiastków równania jest największa x2+2mx+2m2−3m=0 . Pytanie : jak znaleźć tą wartość parametru m dla której to równanie jest
10
Qe:
Jak wykazać, że ciąg jest
0
Hania:
Sposrod wierzcholkow szczesciokata foremnego wybieramy dwa. Jakie jest prawdopodobienstwo ze wybrane punkty wyznacza przekatna tego wielokata?;>
11
AngeluS:
Wyłącz czynnik przed znak pierwiastka: a) pierwiastek
8
9
=
3
lola:
Wyznacz zbiór wartości fukncji f(x)=3−4sinx−4cos
2
x
0
proszę o pomoc:
Wiedząc, że na rysunku poniżej punkt E jest środkiem odcinka AD, a punkt C jest środkiem odcinka BE oraz |AC|=|AE|, wykaż, że |AB|=|CD|.
2
liliiiiiiii:
Środek okręgu o równaniu x
2
+y
2
−6x+8y−11=0 ma współrzędne wiem, ze nalezy to w taki sposob uporzadkowac ale co dalej, prosze o szczegolowe wytlumaczenie
3
Agula:
Bok rombu ma długość 4 cm, a suma długości jego przekątnych jest równa 10 cm. Oblicz pole i wysokość tego rombu
0
Hania:
Sposrod wierzcholkow szczesciokata foremnego wybieramy dwa. Jakie jest prawdopodobienstwo ze wybrane punkty wyznacza przekatna tego wielokata?;>
0
basiulek:
Ile wynosi suma cyfr liczby 100
2
5
− 2011
4
Karolina93:
Jak to rozwiązać?
x
2
+6
>0
x−4
1
Hania:
Ile jest liczb pieciocyfrowych o niepowtarzajacych sie cyfrach?
12
ikaryy:
ile jest liczb calkowitych spelniajacych ierówność
11
Luizka:
coś na wykazanie
...
9
liliiiiiiii:
Środek okręgu o równaniu x
2
+y
2
−6x+8y=0 ma współrzędne wiem, ze nalezy to w taki sposob uporzadkowac ale co dalej, prosze o szczegolowe wytlumaczenie
1
basiulek:
Jaka jest suma wszystkich liczb dwucyfrowych?
5
ikaryy:
liczba rozwiazan rownania
0
kama:
błagam pomocy
4
Ali:
Jak to zrobić: a
log
2
3
=9
0
tlik:
Funkcja liniowa.
0
Ali:
jak to zrobić:
1
Ami:
Może ktoś pomóc ? w ogóle nie wiem jak się zabrać za to zadanie
Przekrój osiowy walca jest prostokątem, którego bok odpowiadający wysokości walca jest trzy
1
Samira:
21*6
8
+90*6
7
0
Hania:
1
mt:
czy w trójkącie równoramiennym środkowe pokrywają się z wysokościami ?
44
????:
jak rozlozyc
√
224
0
Hania:
Ile jest liczb dwucyfrowych, w ktorych cyfra dziesiatek jest wieksza od cyfry jednosci?
6
basiulek:
Dziadek z babcią mają razem 126 lat. Dziadek ma 2 razy tyle lat ile babcia miała wtedy , kiedy dziadek miał tyle lat co babcia teraz . Ile lat ma babcia?
0
moni30003:
Trochę tego nie rozumiem Arturze Możesz mi to trochę bardziej wyjaśnić
?
2
Ogi:
chemia
0
Monika S:
Witam! Proszę o pomoc w obliczeniu granicy ciągu o wyrazie ogólnym:
1
play:
Podstawą ostrosłupa ABCS jest trójkąt prostokątny równoramienny ABC. Spodek wysokości jest środkiem przeciwprostokątnej AB. Wiedząc, że ostrosłup ma wysokość 7 cm, a krawędź AC ma 8 cm,
0
M:
Wyznacz współrzędne Wektora
4
Samira:
Nie wiem nawet, jak się do tego zabrać! [(
√
5
3
)]
2
1
Martusia:
A kto za lodzika?
Wyznacz zbiór wartości funkcji
12
Tomek:
Prosze o Pomoc
Dla jakich wartości parametru m suma kwadratów pierwiastków równania jest największa
1
mysza:
udowodnij tożsamość trygonometryczną (
1
sin
2
α
− 1)tgα=ctgα
8
Brm:
JOŁ, prosze tylko o sprawdzenie, jeżeli nie to o poprawę.
2
Mucha:
Uprość wyrażenie
x
3
−3x
2
+3x−1
x
2
−4
*
16−x
4
x
2
−2x+1
8
DASTII1665:
ak rozłożyć na czynniki liniowe wielomian x⋀4−3x⋀3+6x−4 .
0
Mary:
Wyznacz zbiór wartości funkcji f(x)=3−4sinx−4cos
2
x Tam potem wychodzi mi 4t
2
−4t−1 po podstawieniu za sinx, ale co dalej z tym zrobić?
0
proszę o pomoc:
Wiedząc, że na rysunku poniżej punkt E jest środkiem odcinka AD, a punkt C jest środkiem odcinka BE oraz |AC|=|AE|, wykaż, że |AB|=|CD|.
1
trac:
Witam Dane są punkty A=(−12 , −8) B=(1, −15) C=(3,7)
1
Marek14:
Rzucamy dwa razy sześcienną kostką do gry.Prawdopodobieństwo ze w pierwszym rzucie wypadnie liczba oczek podzielnych przez 3 jest równa?
1
Filip:
Rozwiaz rownanie : sinx(1+cosx)=0
12
Kaśka:
Pomoże mi ktoś naszkicować cos?
2
Amelia:
Poszukuję pomocy! Współczynnik wielomianu trzeciego stopnia W(x) tworzą rosnący ciąg geometryczny (licząc od
11
zosia:
Rozwiązaniem równania 8−a
√
5
=3 jest liczba?
1
mysza:
oblicz: sin cos tg i ctg 300 stopni
0
Aniela:
Dana jest funkcja f określona wzorem f(x)=|
−2x+1
x−3
|. Na podstawie wykresu tej funkcji wyznacz wszystkie wartości parametru m tak, aby równanie |
−2x+1
x−3
|=m miało dwa
9
piwniczne:
rozwiąż równanie,
2
Kasia:
:::rysunek::: Prosiła bym o rozwiązanie krok po kroku...
2
Kasia:
Drzewo o wysokości 12m rzuca cień o długośći 25m. Podaj miarę kąta jaki tworzy promień słoneczny z powierzchnią ziemi.
0
22222222222:
oblicz wartosc funkcji f(x)=ax dla: a) x∊{−4,−12,√2}, a= −2
1
kama:
chemia
1
sknera:
Oblicz:
0
vierka:
Z pojemnika, w którym znajduje się 3 kule białe, 2 czarne i 4 zielone losujemy 3 kule. Jakie jest prawdopodobieństwo wyciągnięcia:
2
karola:
Trzy liczby, których suma jest równa 21 tworzą ciąg arytmetyczny. Jezeli od pierwszej odejmiemy 1, od drugiej 4, a od trzeciej 3, to otrzymane różnice utworzą w podanej kolejności ciąg
9
Martusia:
Kto pomoże za buziaczka
W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym kąt nachylenia ściany bocznej do płaszczyzny podstawy wynosi 45stopni. Oblicz Pc i V jeżeli wysokość
2
!!!!!POMOCY!!!!!!:
W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym krawędź podstawy ma 4cm a krawędź boczna 8cm. Oblicz Pc i V kto pomoże?
1
ich:
Określ wzajemne położenie prostej x−y+9=0 i okręgu x
2
+y
2
− 6x =0
2
karola:
Dana jest funkcja f określona wzorem f(x)=
|x|
x
dla x należecego do R− {0} Wyznacz zbiór wartości funkcji f. Narysuj wykres tej funkcji.
0
Polak:
f(x)=(sin(x)+cos(x))(1−(sin(x)cos(x)))
1
Dami:
:::rysunek::: zadanie z szeregu geometrycznego, tych kół powstaje nieskończenie wiele(tylko one są styczne a
2
karola:
Współczynniki a,b,c,d wielomianu W(x)= ax
3
− bx
2
− cx+d Tworzą ciąg arytmetyczny o różnicy r. Wykaż że jeżeli ar>0, to wielomian w(x) ma trzy miejsca zerowe.
1
Angie:
Dla jakich wartości parametru k nierówność zachodzi dla każdego x∊R?
0
Mesa:
1
a
n
=
2
3
krucz:
Powierzchnia boczna walca po rozwinięciu jest kwadratem, którego przekątna ma długośc d. Wyznacz objętośc walca.
0
paulina:
oblicz objetosc graniastosłipa prawidlowego czworakatnego ktorego pole powierzchni bocznej jest równe 144 cm
2
a pole powierzchni całkowitej wynosi 306cm
2
5
John:
Trzy osoby w kawiarni wybierają desery: sernik, szarlotkę i krem czekoladowy. Każda ma wybrać inny deser. Ela ma alergię na jabłka. Marek lubi szarlotkę i krem. Joasi było trudno się
4
noname:
pomoocyy
wyznacz sume wszystkich wspolczynnikow wielomianu W(x), jesli
5
Fizyka :/:
Mam do rozwiązania takie zadanie: Z jaką największa prędkością może wejść w zakręt o promieniu 100 m samochód osobowy jeżeli
5
Jagna:
Kat α ostry i tgα=5/12. Oblicz cosα. Moglby ktos naprowadzic jaki wzor?
8
Patysia:
Mógłby mi ktoś rozwiązać
, bo się już pogubiłam w tym zadaniu
0
XXXXXPOMOCY:
Prostokąt o wymiarach 6 cm x 8 cm możemy obracać dookoła dłuższego boku,oraz krótszego boku.Oblicz stosunek pól powierzchni całkowitych powstałych brył.
0
bar80:
Rozwiąż układ rónań
3
abc+:
Jest takie zadanie; Na klocek o masie m=10 kg znajdujący się na poziomym podłożu działa pozioma siła F=100 N.
0
pomocy! na jutroo!:
Bardzo ważne. Proszę o pomoc
Dane są zbiory A= {−1,2,3} oraz B= {b: b∊R ⋀ |b−2|
3
−4|b−2|
2
≥0} W prostokątnym układzie współrzędnych przedstaw zbiór AXB wiedząc, że AXB =
2
XXXXXPOMOCY:
Prostokąt o wymiarach 6 cm x 8 cm możemy obracać dookoła dłuższego boku,oraz krótszego boku.Oblicz stosunek pól powierzchni całkowitych powstałych brył.
3
Qe:
Co znaczy, że ciąg geometryczny jest niestały ?
0
Hania:
0
bar80:
⎧
3ax − 3bx + ay = −b
⎩
3bx − ay + by =a
a≠0 i b≠0
0
kasia:
ciąg an jest określony wzorem ogólnym an=12\n+3 największy wyraz tego ciągu który jest liczbą całkowitą jest równy
0
Buszmenka:
Potęgi Oblicz:
0
dominika :
Oblicz korzystając z prawa rozdzielczości mnożenia względem dodawania lub odejmowania. a)9,8*15
1
Student - pomocy:
Mam napisać wzóe Taylora z resztą Lagrange'a. Nie wiem jak
13
Dawid:
n
2
≤4 gdy n∊N n≥2
potrzebuje wiedziec jak sie to rozwiazuje krok po kroku.
0
XXXXXPOMOCY:
NIE WIEM JAK TO ROZWIĄZAĆ
1
Biedny uczen:
Wyznaczyć ekstrema lokalne funkcji... Proszę o pomoc.
1
Natalia:
:::rysunek::: proszę
pomóżcie! hELP ME!
4
kamil:
Wykonaj dzielenie wielomianu W(x) przez wielomian Q(x),gdy:
0
Hania:
0
jaka:
0
XXXXXPOMOCY:
10
mruczek00:
:::rysunek:::
0
XXXXXPOMOCY:
OZI WYNIK MI NIE CHCE WYJŚĆ
23
mruczek00:
Jaka wysoksc ma trójkąt rownoboczny o boku dł 10 cm?
7
tlik:
Nierówności.
1
anita:
zad 1 Podstawą ostrosłupa jest trójkąt równoramienny, którego podstawa ma 4 cm, a kąt zawarty między
3
doniu:
Obliczyć z definicji pochodną funkcji f w punkcie x
0
: f(x)=
3x
2
,
x
0
należy do
R
.
5
kapustka:
rozw. równanie
0
XXXXXPOMOCY:
1
aś:
oblicz pole obszaru ograniczonego przez te krzywe y=1/x
0
XXXXXPOMOCY:
9
XXXXXPOMOCY:
OZI ALE JA NIE WIEM JAK TO ROZWIĄZAĆ ?Prostokąt o wymiarach 6 cm x 8 cm możemy obracać dookoła dłuższego boku,oraz krótszego boku.Oblicz stosunek pól powierzchni całkowitych powstałych
3
ozi:
Rozwiązaniami równania x
3
− 4x + 3x
2
− 12 = 0 są liczby: ma wyjść −3,−2,2
2
mamusia:
zapisz przestrzen zdazen elementarnych dla nastepujacych doswiadczen losowych: a)losowanie 3 osob z grupy zlozonej z pieciu osob ( a , b , c , d , e , )
2
XXXXXPOMOCY:
0
ANDZIULINA:
Mariola ma w szafie 20 sukienek w kilku kolorach.w tabelce przedstawiono jaki procent sukienek stanowią sukienki w danych kolorach.
0
XXXXXPOMOCY:
0
22222222222:
Podaj przedzialy monotonicznosci funkcji f(x)=
4
3x
oraz g(x)=
1−
√
2
x
0
qwerty22:
oblicz wartosc funkcji f(x)=
a
x
dla: a) x∊{−4,−
1
2
,
√
2
}, a= −2
4
karolajn:
Sprawdz czy f(−3) = f(1) . podaj równanie osi symetrii paraboli będącej wykresem funkcji f oraz wspolołrzedne tej paraboli.
0
XXXXXPOMOCY:
1
XXXXXPOMOCY:
0
anita:
zad 1 Podstawą ostrosłupa jest trójkąt równoramienny, którego podstawa ma 4 cm, a kąt zawarty między
1
Hania:
Litery wyrazu KOSA ustawiamy losowo w szereg. Ile wynosi prawdopodobienstwo ze samogloski beda staly obok siebie?
5
Hania:
Sposorod dzielnikow naturalnych liczby 36 wybieramy jeden. jakie jest prawdopodobienstwo, ze wylosowana liczba bedzie dzielnikiem liczby 12?
0
jakah:
Wyznacz dziedzinę funkcji 2x−1≠0
3
paulinka:
pomoze mi ktos z stereometria? dokladnie z ostroslupami? czekam na odp
0
Klatysa :
funkcja liniowa f(x) =3 ax − b jest malejąca, natomiast fukncja liniowa g(x) = bx − 3a jest rosnąca. Wykresy funkcji f i g przecinają oś Ox w tym samym punkcie A. oblicz odciętą punktu A
0
Klaudia:
błagam o pomoc sprawdź czy liczby
3
Walduś:
Mogę to zrobić w ten sposób:
1
qwerty:
Podaj wzór proporcjonalności odwrotnej y=a/x, jeśli do jej wykresu należy punkt A. Podaj wspólrzędne trzech innych punktów należących do wykresu tej funkcji:
5
Izabela:
roziąż równanie : 2q
3
+ 3q
2
− 3q − 2 = 0
0
dzu:
(
√
n
+3)
2
n+1
0
Hania:
Blagam niech ktos zrobi 9 zadan ktore dodalam
!:(:(::(:((
1
Hania:
Sposorod dzielnikow naturalnych liczby 36 wybieramy jeden. jakie jest prawdopodobienstwo, ze wylosowana liczba bedzie dzielnikiem liczby 12
?
1
Hania:
Ile jest liczb dwucyfrowych, w ktorych cygra dziesiatek jest wieksza od cyfry jednaosci
?
8
Hania:
Litery wyrazu KOSA ustawiamy losowo w szereg. Ile wynosi prawdopodobienstwo ze samogloski beda staly obok siebie
?
0
Hania:
0
Hania:
ze zbioru liczb naturalnych wybieramy jedna. Jakie jest prawdopodobienstwo ze bedzie ona podzielna przez dwa lub przez 5?
5
aś:
oblicz pole obszaru ograniczonego przez te krzywe y=e
x
y=2 x=0
1
Hania:
Ile przekatnych ma dziesieciokat foremny?
0
Dawid:
n
0
n
1
n
2
+
+
=46
no i wiem ze
0
Hania:
Dwaj strzelcy trafiaja do tarczy z prawdopodobienstwem odpowiednio 0,9 i 0,95. Strzelcy oddaja po jednym strzale. Prawdopodobienstwo tego, ze trafi do tarczy dokladnie jeden z nich
1
Hania:
Rzucamy trzy razy symetryczna moneta. Prawdopodobienstwo tego, ze orzel wypadnie co najmniej dwa razy jest rowne......
1
ewelina k 2010:
dla jakich wartosci parametru m proste p1 i p2 sa prostopadle p1: y=mx+3 p2: y=2/3x −4
5
Hania:
ile liczb czterocyfrowych mozna utowrzyc z liczb : 0,2,4,6,8?
0
ewelina k 2010:
wyznacz wzor funkcji liniowej ktorej wykres jest rownolegly do wykresu funkcji i przechodzi przez punkt p
3
Majka:
8
log
2
9
0
Ola 356:
Podaj długości boków trójkąta, jeżeli wiesz, że: a) trójkąt jest równoramienny, jego podstawa jest o 3 cm. dłuższa od ramienia,
0
Ola 356:
Oblicz wysokość trójkąta równobocznego, wiedząc że promień okręgu wpisanego w ten trójkąt jest równa 1 i jedna trzecia cm.
2
Ania:
1−x
Dziedzina funkcji: f(x)=
x
2
czy dobrze to rozwiązuje : x
2
=0
3
Crank:
rozwiaz nierownosc
√
5
(x+1) ≥ 2x + 3. Zbior rozwiazan tej nierownosci zapisz w postaci x ≥ a
√
5
+ b, gdzie a i b sa liczbami calkowitymi. Podaj najmniejsza liczbe calkowita
2
Ania:
Dziedzina funkcji: f(x)=
√
x
2
−4x+3
0
szame13:
Promień okręgu wpisanego w trójkąt równoboczny jest o 4 cm krótszy od promienia okręgu opisanego na tym trójkącie.Oblicz obwód tego trójkąta.Proszę z rysunkiem bo nie kapuje tego
5
Ania:
1
oblicz dziedzinę funkcji: f(x)=
x
2
+1
3
Dawid:
x
6
−3x
3
−40 =0
0
Monika S:
Witam! Proszę o pomoc w obliczeniu granicy ciągu o wyrazie ogólnym:
1
magda 123:
w klasie 1 jest 10 dziewczybn i 13 chłopakow w klasie 2 jestjest 16 dziewczyn i 9 chłopaków. wybieram jednego ucznia w nastepujacy sposobrzucamy kostkajesli otrzymamy liczbe oczek
0
Jolka:
Zadanie 4. Dany jest trójkąt prostokątny o wierzchołkach : A = (8,3) B = (0,4) C = (2,0).
1
magda 123:
w loterii liczacej 30 losow 10 jest wygrywajacych . kupujemy 1 los. oblicz prawdopodobienstwo a) los wygrywajacy b) los przegrywajacy
4
Sek45:
Rzucamy 3 razy symetryczna moneta. oblicz : P(A) wyrzucenia kolejno orła reszki reszki
2
Madzia:
√
7+4
√
3
+
√
7−4
√
3
Wynik wiem jaki wychodzi, ale jak do niego dojść?
1
Sylwek930:
Mając dane P(A')=2/5 , P (B/A) = 1/2, oblicz P(AnB)
5
lajk:
Cena akcji w ciągu dnia zmalała o 60%. Cena akcji na początku dnia to? jak to obliczyc?
2
Oko:
Jestem zupełnym ale to zupełnym głąbem z funkcji i z równań a muszę wykonać takie zadanie
wyznacz miejsca zerowe następującej funkcji:
1
invisible:
Może mi ktoś powiedzieć jak mam rozpoznać te przedziały jak jest parabola. Kiedy jest no od − nieskończoności do 2 i od 4 do +nieskończoności a kiedy no od 2 do 6 na co ja mam patrzeć żeby
2
Klaudia :
p5
Wiedząc że α jest kątem ostrym i sinα=
. Oblicz tgα
5
p − pierwiastek
1
Klaudia :
2
Jeżeli α jest kątem ostrym i sinα=
to wartość cos ( 90 stopni − α ) jest równa
3
2
A.
3
1
B.
3
p5
C.
3
p2
D.
3
1
Klaudia :
Jeżeli α jest kątem ostrym i tgα=2 to:
1
Klaudia :
1 − sin
2
α
Wyrażenie
można zapisać w postaci :
cosα
A.sinα
3
aniaaa:
pomozcie
2
Grzesiek:
Hej pomozcie mi w zadaniu
w koło o obwodzie 12π wpisano kwadrat. Oblicz pole powierzchni tego kwadratu oraz pole i obwod
4
Agnieszka:
Pomoże ktoś bo mamy z koleżanką dylemat: (1−n)
4
=
?
1
NieWTwoimStylux3:
Funkcja f określona jest wzorem f(x) = −2 (x +3)
2
−4. a) Podaj współrzędne wierzchołka paraboli, która jest wykresem funkcji f.
1
john:
Objętość graniastosłupa prawidłowego trójkątnego jest równa 12
√
3
,a pole powierzchni bocznej tego graniastosłupa jest równe 36.Oblicz sinus kąta jaki tworzy przekątne ściany bocznej z
2
norther:
Chcę się tylko upewnić.
13
ilak:
Gdzie mam bład:Wyznacz wszystkie wartości parametru m dla których równanie x
2
−(m−4)x+m
2
−4m=0 ma dwa rózne pierwiastki rzezcywistr ,których suma jest mniejsza od 2m
3
−3.
1
Feudalny:
Symestralna przeciwprostokatnej AC trojkata ABC dzielki bok AB na dwa odcinki i dlugosci 1 i 3. Oblicz dlugosci bokow tego trojkata.