Wielomian
Malaga: Trzy pierwiastki wielomianu w(x)=x3+px+q tworzą ciąg arytmetyczny o różnicy 4. Oblicz
współczynniki p i q.
2 mar 21:44
Jack:
W(a1)=0, W(a1+r)=0, W(a1+2r)=0 .gdzie r=4
2 mar 22:11
Bogdan:
*************************************************************************************
Wzory Viete'a dla wielomianu W(x) = ax
3 + bx
2 + cx + d
*************************************************************************************
W(x) = x
3 + px + q
Ciąg arytmetyczny (x
n): x
1 = a − 4, x
2 = a, x
3 = a + 4, r = 4
Pierwiastki wielomianu: x
1, x
2, x
3.
Na podstawie wzorów Viete'a dla wielomianu 3 stopnia: x
1 + x
2 + x
3 = 0
a − 4 + a + a + 4 = 0 ⇒ 3a = 0 ⇒ a = 0
x
1 = −4, x
2 = 0, x
3 = 4
W(x) = x(x + 4)(x − 4) ⇒ W(x) = x
3 − 16x, p = −16, q = 0
2 mar 22:47
ICSP: BWitam
Bogdan'a Czy to twój nowy sposób rozwiązywania zadań

?
2 mar 22:48
Bogdan:
Witam, to znany i stary sposób
2 mar 22:50
ICSP: Jakoś ingdy nie widziałem aby7ś wstawiał te gwiazdki, pisał jakich metod używasz, itp.
2 mar 22:51
Bogdan:
Autorem jest żyjący w XVI wieku François Viète
2 mar 22:52
Bogdan:
A, o to chodzi. Podaję te informacje, żeby uniknąć później pytań w rodzaju "skąd to się
wzięło".
2 mar 22:54