jaka jest cyfra na 2011 miejscu ?
basiulek: Wypisano po kolei wszystkie liczby naturalne i całkowite 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 jaka jest cyfra na 2011 miejscu?
2 mar 23:06
Zimny: na pierwszym jest 1
na drugim jest 2
wiec analogicznie na 2011 jest 2011
2 mar 23:08
ICSP: zimny ale dowaliłeś
2 mar 23:08
Zimny: co takiego?
2 mar 23:10
basiulek: zła odpowiedź
2 mar 23:11
ICSP: cyfr jest 10
liczb dwucyfrowych jest 90.
10 + 90*2 = 10 + 180 = 190 miejsc
później mamy trzycyfrowe jest ich 900
900 * 3 = 1800
1800 + 190 = 1990
2011 − 1990 = 21 − tyle cyfr zostało nam do obsadzenia
6 liczbą 4 cyfrowa jest 1005.
Pierwsz cyfrą która stoi w tej liczbie jest 1.
Odp. 1
2 mar 23:12
basiulek: nie ma takiej odpowiedzi
2 mar 23:13
ICSP: fuck. Źle na końcu stoi 4. Przepraszam bardzo. Po porstu zapomniałem o tym i postwiłem na
poczatku 0.
2 mar 23:14
ICSP: NIe czekaj. Muszę to jeszcze raz na spokojnie przeliczyć.
2 mar 23:15
Zimny: faktycznie blad, spacje mnie zmylily
2 mar 23:17
basiulek: według mnie 7 , co Wy na to?
2 mar 23:18
ICSP: Tak wiec nie umiem mnożyć. Wszystkich miejsc zajętych samymi liczbami od 1 do 99 będzie 9 + 180
= 189.
Obliczmy teraz ile miejsc pozostaje
2011 − 189 = 1822. Mamy teraz liczby trzycyfrowe
Trzeba teraz obliczyć 607 liczbę trzycrowa = 706.
jest ona zapełniona w całości więc po niej następuje liczba 707 której pierwsza cyfra to 7
2 mar 23:19
basiulek: jesteś pewny?
2 mar 23:21
ICSP: Na 90%.
2 mar 23:22