nierwnosci
ania: ile liczb pierwszych zawiera zbior rozwiazan nierownosc kwadratowej (x + 1)(x − 10) < 0

2 mar 22:26
Eta:
x€(−1,10)
teraz wypisz liczby pierwsze z tego przedziału
2 mar 22:27
ICSP: Pamiętaj ze 1 nie jest liczbą pierwsza.
2 mar 22:27
ania: 2 3 5 7
2 mar 22:29
ania: czyli 4
2 mar 22:29
Eta:
ok
2 mar 22:30
ania: dziękuję, będę mogła zadan jeszcze parę zadań?
2 mar 22:30
ania: pewna koszykarka zdobyla w 13 rzutach 33 punkty. Kazdy z rzutów byl ocenianay za 2 albo 3
punkty. ile bylo rzutów za 3 punkty
2 mar 22:40
ICSP: x − za dwa
y − za trzy
x + y = 13
2x + 3y = 33
2 mar 22:42
ania: Hej, pomoże mi ktos z tym zadankiem?
2 mar 22:43
ania: hm, dziekuje
2 mar 22:43
ania: ile hest liczb pierwszych spelniajacych nierownosc
x(x + 5) ≤ 150
2 mar 22:48
ICSP: x2 + 5x − 150 ≤ 0
Musisz rozłożyć:(
2 mar 22:49
ania: ok to juz czaję
2 mar 22:49
ania: rozłóż na czynniki liniowe wielomian:
W(x) = 8x3 − 12x2 − 20x + 30
2 mar 22:54
ICSP: 4x2(2x − 3) − 10(2x − 3) = (2x−3)(4x2−10) = (2x−3)(2x−√10)(2x+√10)
2 mar 22:55
ania: rozwiarz równanie 2x + 1 = 2 − √3 x
2 mar 23:01