Jeszcze raz
Tomek: Dla jakich wartości parametru m suma kwadratów pierwiastków równania jest największa
x2+2mx+2m2−3m=0 . Pytanie : jak znaleźć tą wartość parametru m dla której to równanie jest
największe jeśli suma kwadratów pierwiastków jest funkcją liniową jak w tym przypadku.
Proszę o pomoc
2 mar 21:29
Tomek: może ktoś mi pomóc
2 mar 21:37
ICSP: y = 5x. W przedziale od 0 do 5
dla 0 wartość to 0
dla 5 wartość to 25.
Odp największa wartość przyjmowana jest dla x = 5.
tój przypadek y = 6m
w przedziale od 0 do 3
dla 0 wartość to 0
dla 3 wartosc to 18.
Jak myślisz dla jakiego m będzie największa wartość?
2 mar 21:40
ICSP: Czy może tutaj o obliczenia chodzi?
2 mar 21:41
Tomek: 3 ok ,no tak oni nie chcą 2 różnych, dzięki

a jak by było że 2 różne pierwiastki.... nie da
się obliczyć bo będzie mniejszy od 3
2 mar 21:42
Tomek: obliczenia są ok już rozumiem
2 mar 21:42