wykaż
Luizka: coś na wykazanie

...
Wykaż,że jeśli α, β są różnymi kątami trójkąta spełniającymi warunek sin(α−β)=sin
2α−sin
2β, to
ten trójkąt jest prostokątny.
2 mar 21:01
Luizka: i jeszcze jedno mam zadanie z wykazaniem:
Wykaż,że liczba a=√29−12√5 − 2√5 jest całkowita.
2 mar 21:12
Luizka: pomoże mi ktoś?
2 mar 21:27
ICSP: Drugie mogę pomoć. Na pierwsze nie mam pomysłu.
2 mar 21:28
ICSP: a = √29 − 12√5 − 2√5 = √20 − 12√5 + 9 − 2√5 = √(2√5 − 3)2 − 2√5 = 2√5 − 3
− 2√5 = −3.
−3 ∊ C
2 mar 21:29
ICSP: Mam pomysł na pierwszy ale nie chce ewentualnie wprowadzać w błąd wiec nie napisze.
2 mar 21:35
Luizka: o brawo!

nie wpadłabym na to−dziękuję
2 mar 21:37
Luizka: dobrze, jak uważasz
2 mar 21:38
Luizka: tylko mi a wyszło 3,a nie −3, jakiś błąd?
2 mar 21:41
Luizka: a nie wybacz −3! racja! mój błąd!
2 mar 21:41
ICSP: może nie ten wzorek skróconego mnożenia zastosowałaś.
2 mar 21:42
Bogdan:
Wykaż, że jeśli α, β są różnymi kątami trójkąta spełniającymi warunek sin(α−β)=sin
2α−sin
2β,
to ten trójkąt jest prostokątny.
Założenie: sinα ≠ 0, sinβ ≠ 0.
*****************************************************************************************
Korzystamy z zależności: sin2x = 2sinxcosx,
| | x − y | | x + y | | x + y | | x − y | |
sinx − siny = 2sin |
| cos |
| , sinx + siny = 2sin |
| cos |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
oraz z wzoru skróconego mnożenia a
2 − b
2.
*****************************************************************************************
sin(α−β)=sin
2α−sin
2β
| | α − β | | α − β | |
2sin |
| cos |
| = (sinα − sinβ)(sinα + sinβ) |
| | 2 | | 2 | |
| | α − β | | α − β | | α − β | | α + β | | α + β | | α − β | |
2sin |
| cos |
| = 2sin |
| cos |
| *2sin |
| cos |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | α − β | | α − β | |
Upraszczamy równość przez 2sin |
| cos |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | α + β | | α + β | |
1 = 2sin |
| cos |
| ⇒ 1 = sin(α + β) ⇒ α + β = 90o |
| | 2 | | 2 | |
a więc trójkąt jest prostokątny.
2 mar 22:04