...
Desperat: wyznacz miary kątów ostrych w trójkącie prostokątnym o przeiwprostokątnej równej 52cm, wiedząc
że przyprostokątne różnią się o 28cm.
2 mar 23:11
M4ciek:
x
2 + (x + 28)
2 = 52
2
x
2 + x
2 + 56x + 784 = 2704
2x
2 + 56x − 1920 = 0
x
2 + 28x − 960 = 0
Δ = 784 − 4*1*(−960) = 4624
√Δ = 68
x
1 = − 48 ⇒ sprzeczne bo x < 0 v x
2 = 20
Masz boki i wyznacz katy w trojkacie z sinusa kata naprzyklad
2 mar 23:24
M4ciek:

Boki : 20,48,52
| | 20 | |
sin α = |
| = 0,3846 ≈ 0,39 ⇒ 23o |
| | 52 | |
Katy :
90
o,23
o,67
o
2 mar 23:34
daria: Vbh
6 lis 21:40