pomocy!
liliiiiiiii: Środek okręgu o równaniu x2+y2−6x+8y=0 ma współrzędne
wiem, ze nalezy to w taki sposob uporzadkowac ale co dalej, prosze o szczegolowe wytlumaczenie
x2−6x+y2+8y−11=0
2 mar 21:00
liliiiiiiii: prosze o pomoc

2 mar 21:08
kachamacha: x2−6x+y2+8y=0
(x−3)2+(y+4)2−9−16=0
(x−3)2+(y+4)2=25
srodek (3,−4)
r=5
2 mar 21:10
liliiiiiiii: kurcze tam powinno byc x2+y2−6x+8y−11=0
2 mar 21:14
kachamacha: czyli zamiast 25 bedzie 36 i wtedy r=6
2 mar 21:15
liliiiiiiii: prosze wytlumacz mi jak to zrobilas
2 mar 21:17
kachamacha: wykorzystuję wzory skróconego mnożenia
(a+b)2=a+2ab+b2
(a−b)2=a−2ab+b2
odejmuję te elementy bez x i y
2 mar 21:22
kachamacha: grupuję wyrazy z x, wyrazy z y
i tak np:
x2−6x
"widzę " że jest to częśc wzoru (x−3)2 bo to wynosi x2−6x+9 a mam tylko x2−6x i dlatego
na koncu odejmuję 9 i podobnie robiłam z y
2 mar 21:25
liliiiiiiii: o tez super sposob

dziekuje
2 mar 21:33
2 mar 21:39
Gustlik: Równanie ogólne okręgu
x
2+y
2+Ax+By+C=0
Środek liczymy ze wzorów:
a promień
r=
√a2+b2−C, r>0
I bez żadnych kombinacji wzorami skróconego mnożenia − nie każdy umie podpasować liczby.
Eta podała link do strony, gdzie wyprowadzilem te wzory i wyjaśniłem tę metodę.
Pozdrawiam
3 mar 00:21