matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
TRYGONOMETRIA
Klaudia :
Jeżeli α jest kątem ostrym i tgα=2 to:
3p5
A.sinα=
5
p5
B.sinα=
5
p5
C.cosα=
5
3p5
D.cosα=
5
p − pierwiastek
2 mar 10:22
Eta:
a
2
tgα=
= 2=
b
1
a= 2 b= 1 c
2
= a
2
+b
2
= 4+1=5 c=
√
5
a
2
2
√
5
sinα=
=
=
−−−−−− nie ma takiej odp;
c
√
5
5
to:
b
1
√
5
cosα=
=
=
−− pasuje
c
√
5
5
odp: C)
2 mar 13:35