wykresy funkcji log i e
norther: Chcę się tylko upewnić.
Wykres funkcji logarytmicznej:
Naszkicuj wykres funkcji:
1. f(x)=log1/3 |x|
2. f(x)=e1−x
Ad. 1
Wystarczy narysować wykres tej funkcji bez modułu (malejąca) i odbić go względem OX (wartość
bezwzględna nie przyjmuje wartości ujemnych) i to wszystko − tak?
Ad. 2
Narysować wykres f(x)=e, następnie odbić względem OY i przesunąć o jeden w dół − to wszystko −
tak?
2 mar 00:31
Jack:
1)
"wartość bezwzględna nie przyjmuje wartości ujemnych" − narzucasz moduł na argument logarytmu a
nie sam logarytm. Zobacz co sie będzie działo dla x=1 oraz x=−1, dla x=2 oraz x=−2 itd
2)
narysuj ex, potem e−x (czyli symterię wzglęem OY), a potem e−(x−1) (czyli przesuń w
prawo o 1 jednostkę)
2 mar 00:36
norther: ok, dzięki serdeczne!
2 mar 00:48