pomoc
ilak: Gdzie mam bład:Wyznacz wszystkie wartości parametru m dla których równanie x
2−(m−4)x+m
2−4m=0
ma dwa rózne pierwiastki rzezcywistr ,których suma jest mniejsza od 2m
3−3.
1.
Δ
x ≥0
(m−4)
2−4(m
2−4)≥0
3m
2−8m−16≤0
Δ
m=256
m
1=4
zatem m∊≤ − 4/3 ; 4≥
2.suma dwóch piewiastków ma byc mniejsza od 2m
3−3
x
1+x
2<2m
3−3
(−{b}{a}) < 2m
3−3
m−4<2m
3−3
0<2m
3−m+1
0<(2m
2−2m+1)(m+1)
i teraz Δ=4−8 =−4 <0−−−wyrazenie 2m
2−2m+1 jest zawsze ujemne.Ale gdy podstawie sobie liczbe z
dziedziny dla m ∊<− U4}{3} , 4> to otrzymuje wartość dodatnią. Co zrobiłem zle ?
2 mar 00:14
sknera: pierwsze co widzę to Δ skoro dwa różne to znak >
2 mar 00:16
ilak: która Δ ?
2 mar 00:22
sknera: pierwsza a całe zadanie to niech ci sprawdzi najlepiej Gustlik on jest dobry w te klocki
2 mar 00:24
Jack:
Δ − główna. Skoro pierw. mają być różne. to Δ>0
2m2−2m+1 − z jakiej racji to wyrażenie ma być "zawsze ujemne"

Chyba nie sądzisz, że jak Δ<0
to wartości funkcji są zawsze ujemne, hm..
2 mar 00:29
ilak: Owszem głowna Δ>0
jednak jezeli wykonamy obliczenia z pierwszej do drugiej linijki ,wtedy wychodzi:
−3m2+8m+16>0 // (−1)
3m2−8m−16<0
2 mar 00:37
;): ale najwazniejsza jest zeby a≠0 tak na marginesie mowie chociaz tu nie ma parametru ale to
powinno byc zapisane zeby mialo 2 pierwiastki
2 mar 00:39
Jack:
rachunków nie sprawdzałem, tylko załozenia i wnioski. W tym przypadku odpadną punkty brzegowe.
Popraw jeszcze ten ostatni wniosek wypływający z ostatniej "delty" (Δ=−4).
2 mar 00:39
Jack:
nie musi być zapisane, skoro nie ma parametru... po co to tutaj pisać?
2 mar 00:39
ilak: więc:
0<(2m
2 +2m+1)(m+1)
2m
2+2m+1 nie ma miejsc zerowych,wykres paraboli znajduje się na osią OX.
Zatem : 0<m+1
−1<m
dla m>−1 ,wyrazenie nierówność : 0<(2m
2+2m+1)(m+1) będzie spełniona.
uzgadniając z pierwszą Δ:
| | 4 | |
m∊(− |
| ;4) ⋀ m>−1 ⇒ m∊(−1,4) |
| | 3 | |
tak

?
2 mar 00:45
;): nie musi ale powinno napisalem Jack wtedy nigdy nie zapomnisz
2 mar 00:46
Jack:
rozumiem przez "powinno się zapisać" konieczność napisania takiego warunku pod groźbą obcięcia
punktów.

Tutaj jednak nie trzeba (własnie w tym sensie) tego pisać, nie ma się czego
obawiać ze strony sprawdzających egzamin.
Zdaje się że ok (ale rachunków nie sprawdzałem− same warunki)
2 mar 01:00
;): wlasnie wiesz dokladnie o co mi chodzi

pozniej nie chce aby na maturze zabierali mi nie
potrzebnie punkty za tego typu bledy
2 mar 01:04
ilak: ok dziięk
2 mar 01:07