??
Hania: Ile jest liczb dwucyfrowych, w ktorych cyfra dziesiatek jest wieksza od cyfry jednosci?
2 mar 20:33
M:
25 mar 19:05
Podstawy Geometrii:
10
20,21,22
30,31,32
40,41,42 43
50,51 52 53 54
60 61 62 63 64 65
70 71 72 73 74 75 76
80 81 82 83 84 85 86 87
90 91 92 93 94 95 96 97 98
Wyszło mi 50 liczb
25 mar 19:20
Gonzo:
źle i nie potrzeba wypisywać tych liczb
25 mar 22:52
wredulus_pospolitus:
jak 50

45 (średnia arytmetyczna liczb od 1 do 9) ... i wypisałeś (błędnie) 22
a jak to robić bez wypisywania:
Jedna z możliwości (może nie najbardziej elegancka, ale jest)
Przyjmijmy, że 0 może być pierwszą cyfrą
Takich liczb będzie 100 (10*10), z czego dokładnie 10 (10*1) posiadają te same cyfry,
Więc mamy 90 o różnych cyfrach, z czego połowa ma pierwszą cyfrę większą (a druga połowa ma
drugą cyfrę większą

)
| | 90 | |
Więc mamy |
| = 45 takich liczb |
| | 2 | |
25 mar 23:07
Podstawy Geometrii:
No fakt
25 mar 23:25
Olek:
Jeśli cyfrą dziesiątek jest d, to liczb 2−cyfrowych, w których cyfra jedności jest mniejsza
od d, jest d.
Np. jeśli d = 3, to mamy 30, 31, 32.
Wszystkich liczb jest więc 1+2+3+...+9 = 5*9 = 45
26 mar 00:20