trygo,
Jagna: Kat α ostry i tgα=5/12. Oblicz cosα. Moglby ktos naprowadzic jaki wzor?
2 mar 17:51
Bogdan:
2 mar 17:53
Jagna: ale skad to 13?
2 mar 17:56
ICSP:

c = 13.
| | 12 | |
cosα = |
| . To jest krótszy sposób. Dłuższy to: |
| | 13 | |
| sinα | | 5 | | 5cosα | | 25cos2α | |
| = |
| ⇔ sinα = |
| ⇔ sin2 α = |
| |
| cosα | | 12 | | 12 | | 144 | |
| | 25cos2α | | 169cos2α | |
sin2α + cos2α = 1 ⇔ |
| + cos2α = 1 ⇔ |
| = 1 ⇔ cos2α = |
| | 144 | | 144 | |
| | 144 | | 12 | |
|
| ⇔ cos α = |
| . |
| | 169 | | 13 | |
2 mar 17:57
Bogdan:
Mam nadzieję, że sama ustalisz, skąd wzięło się 13
2 mar 17:58
ICSP: Żeby twierdzenia pitagorasa nie znać to już trzeba mieć umysł
2 mar 17:58