uzasadnij, że ciąg jest arytmetyczny
ilovemyswallow: Proszę o pomoc.
| | n+15 | |
Dany jest ciąg an= |
| . |
| | n | |
Uzasadnij, że ciąg jest arytmetyczny
2 mar 23:32
kachamacha: wyznaczasz a
n+1
| | n+1+15 | | n+16 | |
an+1= |
| = |
| |
| | n+1 | | n+1 | |
| | n+15 | | n+16 | | (n+15)(n+1) | | (n+16)n | |
badasz an−an+1= |
| − |
| = |
| − |
| = |
| | n | | n+1 | | n(n+1) | | (n+1)n | |
| | (n+15)(n+1)−(n+16)n | | n2+n+15n+15−n2−16n | | 15 | |
= |
| = |
| = |
| |
| | n(n+1) | | n(n+1) | | n(n+1) | |
mianownik i licznik jest większy od 0 dla każdego n naturalnego zatem ułamek jest >0 czyli
ciąg rosnący
3 mar 09:17
kachamacha: no i namieszałam
powinno być odjęte odwrotnie i wtedy wyjdzie <0 czyli ciąg malejący
3 mar 09:58