szybko
magda 123: w klasie 1 jest 10 dziewczybn i 13 chłopakow w klasie 2 jestjest 16 dziewczyn i 9 chłopaków.
wybieram jednego ucznia w nastepujacy sposobrzucamy kostkajesli otrzymamy liczbe oczek
mniejsza od 3 to wylosowany jest uczen z klasy 1a w pozostałych przypadkach z klasy 2oblicz
prawdopodobienstwo ze bedzie to a dziewczyna b) chłopak
2 mar 13:37
Eta:

w zdarzeniach dwuetapowych rysujemy drzewko:
| | 2 | |
wybór klasy : I z prawdopodobieństwem p= |
|
|
| | 6 | |
| | 4 | |
II z prawdopodobieństwem p= |
|
|
| | 6 | |
a)
A −−− wybrano dziewczynę z klasy I lub z klasy II
| | 2 | | 10 | | 4 | | 16 | |
P(A)= |
| * |
| + |
| * |
| =......
|
| | 6 | | 23 | | 6 | | 25 | |
b) B −−− wybrano chłopaka z klasy I lub II
| | 2 | | 13 | | 4 | | 9 | |
P(B)= |
| * |
| + |
| * |
| =..... |
| | 6 | | 23 | | 6 | | 25 | |
2 mar 13:56