???
Hania: ile liczb czterocyfrowych mozna utowrzyc z liczb : 0,2,4,6,8?
2 mar 14:32
aś: masz ułożyć liczbę 4 cyfrową wiec mamy tak na miejscu liczby tysięcznej mamy 4 możliwości (0
nie bierzemy pod uwagę w tym przypadku bo wtedy będziemy mieli liczbę 3−cyfrową) na drugim
miejscu (setek) mamy 4 możliwości (bo jedna liczba jest już zajęta przez tysiące ale tu
bierzemy pod uwagę już zero, na miejscu dziesiątek mamy wiec analogicznie 3 mozliwości a na
miejscu jedności mamy 2 mozliwości
teraz mnożymy 4*4*3*2=96 lub wzorem matamytycznym jest to wariacja be powtórzeń V
35 wiec jest
| | | |
to | *4!lecz musimy tutaj odjąć przypadek kiedy zero jest na początku więc 4! i wychodzi |
| | |
nam
5!(5−4)!−4!=120−24=96
2 mar 15:15
Hania: w odpowiedziach jest 500...:(
2 mar 15:18
aś: czyli liczby mogą się powtarzać zatem tak samo na pierwszym miejscu mozesz postawić 4 cyfry
(wykluczamy zero) a na raczszie miejsc (setki dziesiątki i jedności) po 5 cyfr więc wychodzi
53*4=500
2 mar 15:22
aś: *cyfry moga się powtarzać
2 mar 15:24
Klaudia: pierwszą liczbę możesz wsawić na 4 sposoby (2,4,6,8) drugą trzecią i czwartą na pięć
więc masz takie mnożenie
4 x 5 x 5 x 5 = 500
2 mar 15:42