mysza: oblicz: sin cos tg i ctg 300 stopni
proszę nie tyle co o rozwiązanie ale o wytłumaczenie
2 mar 19:18
dero2005:
sin 300o = sin(3*90o+30o) = −cos 30o = −√32
300o = k*90+α
jeśli k jest parzyste to funkcja się nie zmienia
jeśli k jest nieparzyste to funkcja się zmienia na kofunkcję (sin na cos, cos na sin, tg na
ctg, ctg na tg)
ramię 300o leży w czwartej ćwiartce a wg wiersza nieznanego autora
"w pierwszej ćwiartce wszystkie funkcje są dodatnie
w drugiej tylko sinus
w trzeciej tangens i cotangens
a w czwartej cosinus"
cos 300o = cos(3*90o+30o) = sin 30o = 12 → III ćwiartka, cos dodatni
tg 300o = tg (3*90o+30o) = −ctg 30o −√3
itd
2 mar 20:46