Parametr
Alaa: Dla jakich wartości parametru p równanie x2+x+p2=0 ma dwa różne pierwiastki?
2 mar 21:30
kachamacha: Δ≥0
2 mar 21:33
Tomek: Δ>0 czyli 1−4p2>0
2 mar 21:34
ICSP: dwa różne. Więc Δ>0
2 mar 21:34
Tomek: delta większa równa nie może być bo wtedy jest jeden pierwiastek kachamacha
2 mar 21:34
ICSP: Tomek jest jeden ale podwójny. Czyli dwa takie same.
2 mar 21:35
kachamacha: no no racja−zagalopowałam się
2 mar 21:35
ICSP: "Każdy wielomian stopnia n−tego posiada n pierwiastków" − Skro tak jest to pierwiastek podwójny
liczymy jako dwa.
2 mar 21:36
Tomek: ok racja spoko, a możesz policzyć to moje zadanie może coś wymyślisz ...
2 mar 21:39
Alaa: ale w takim razie p2 uznajemy że jest to w Δ wyraz b ?
2 mar 21:40
ICSP: x2 + x + p2
a = 1
b = 1
c = p2
2 mar 21:40
Alaa: rozumiem dziękuje za pomoc
2 mar 21:41
kachamacha:

(1−2p)(1+2p)>0
2 mar 21:42