matematykaszkolna.pl
naszkicować wykres Kaśka: Pomoże mi ktoś naszkicować cos? Naszkicuj wykres funkcji y=2x−|x|. Dla jakich wartości parametru m równanie 2x−|x|=m ma przynajmniej jedno rozwiązanie?
2 mar 19:28
Kaśka: pomocy!
2 mar 20:35
ancymon: x≥0 ⇒ y=20=1 x<0 ⇒ y=22x
2 mar 20:39
ancymon: rysunek
2 mar 20:41
ancymon: Przynajmniej jedno rozwiązanie dla m∊(0; 1>
2 mar 20:47
Kaśka: aha,dziękuje emotka
2 mar 20:50
ancymon: rozumiesz czemu tak a nie inaczej emotka ?
2 mar 20:54
Kaśka: rozumiem,że to są założenia−emotka tylko do jednego muszę się przyznać,czego nie rozumiem− a więc: x<0 z tym się zgodzę, ale skąd wzięło się to −> y=22x ?
2 mar 20:56
ancymon: we wzorze funkcji mamy do czynienia z wartością bezwzględna z jakiejś liczby x . Jeśli ta liczba jest dodatnia lub rowna 0 to mozemy ja zapisac jako x. Natomiast jesli jest mniejsza od zera to zapisujemy ja jako −x . I wtedy y=2x−|x| ⇒ y=2x− (−x) ⇒ y=2x+x ⇒ y=22x
2 mar 21:02
Kaśka: aaach racja! emotka to teraz zastanawia mnie ten wykres, przyznając nie potrafiłabym go narysować,rozumiem, że na y jest zaznaczony punkt 1, a co się stało z 22x? przepraszam,że Cię tak męczę.
2 mar 21:06
ancymon: zauwaz ze 22x to postac wykresu tylko dla x<0 a wiec to tak samo jakbysmy go narysowali w calosci i wymazali te czesc ktora jest po dodatniej stronie osi OX. Dla x znajdujacych sie po dodatniej stronie i dla x=0 a wiec dla x≥0 ta funkcja tak jak napisalem wyzej przyjmuje postac prostej o rownaniu y=1
2 mar 21:13
Kaśka: aaemotka rozumiem− dziękuję za dokładne wyjaśnienie! ślicznie dziękuję za pomoc! pozdrawiam
2 mar 21:17
ancymon: nie ma sprawy emotka
2 mar 21:17