naszkicować wykres
Kaśka: Pomoże mi ktoś naszkicować cos?
Naszkicuj wykres funkcji y=2x−|x|. Dla jakich wartości parametru m równanie 2x−|x|=m ma
przynajmniej jedno rozwiązanie?
2 mar 19:28
Kaśka: pomocy!
2 mar 20:35
ancymon: x≥0 ⇒ y=20=1
x<0 ⇒ y=22x
2 mar 20:39
ancymon:
2 mar 20:41
ancymon: Przynajmniej jedno rozwiązanie dla m∊(0; 1>
2 mar 20:47
Kaśka: aha,dziękuje
2 mar 20:50
ancymon: rozumiesz czemu tak a nie inaczej

?
2 mar 20:54
Kaśka: rozumiem,że to są założenia−

tylko do jednego muszę się przyznać,czego nie rozumiem− a więc:
x<0 z tym się zgodzę, ale skąd wzięło się to −> y=2
2x ?
2 mar 20:56
ancymon: we wzorze funkcji mamy do czynienia z wartością bezwzględna z jakiejś liczby x . Jeśli ta
liczba jest dodatnia lub rowna 0 to mozemy ja zapisac jako x. Natomiast jesli jest mniejsza od
zera to zapisujemy ja jako −x . I wtedy y=2x−|x| ⇒ y=2x− (−x) ⇒ y=2x+x ⇒ y=22x
2 mar 21:02
Kaśka: aaach racja!

to teraz zastanawia mnie ten wykres, przyznając nie potrafiłabym go
narysować,rozumiem, że na y jest zaznaczony punkt 1, a co się stało z 2
2x?
przepraszam,że Cię tak męczę.
2 mar 21:06
ancymon: zauwaz ze 22x to postac wykresu tylko dla x<0 a wiec to tak samo jakbysmy go narysowali w
calosci i wymazali te czesc ktora jest po dodatniej stronie osi OX. Dla x znajdujacych sie po
dodatniej stronie i dla x=0 a wiec dla x≥0 ta funkcja tak jak napisalem wyzej przyjmuje postac
prostej o rownaniu y=1
2 mar 21:13
Kaśka: aa

rozumiem− dziękuję za dokładne wyjaśnienie! ślicznie dziękuję za pomoc!
pozdrawiam
2 mar 21:17
ancymon: nie ma sprawy
2 mar 21:17