rozklad wilomianu
DASTII1665: ak rozłożyć na czynniki liniowe wielomian x⋀4−3x⋀3+6x−4 .
2 mar 19:33
Eta:
1 sposób
W(x)= x
4−3x
3+6x −4
W(x)=x
4 −3x
3 +2x2 −2x2 +6x − 4
W(x)= x
2( x
2−3x+2) −2(x
2−3x+2)
W(x)= (x
2−3x +2)(x
2−2) = ( x−1)(x−2)(x−
√2)(x+
√2)
2 sposób
W(1)= 1−3+6−4 =0
dzielimy W(x) przez ( x−1) otrzymasz;
W(x)=(x−1)(x
3−2x
2−2x +4) = (x−1) [ x
2( x−2) −2(x−2)]
W(x)= (x−1)(x−2)(x
2−2) = (x−1)(x −2)(x −
√2)(x+
√2)
2 mar 19:50
DASTII1665: Dziekuje bardzo nie wiedzialem ze moge sobie dopisac wirtualne 2x2...
2 mar 19:54
Eta:
2 mar 19:58
DASTII1665: Jeszcze jedno zadanko mam .Moze dla kogos bedzie proste bo ja nie mam pomyslu.
g() ma stopien 4 a p(x) ma stopień 3. To znaczy ze stopien sumy tych wielokatow wynosi
2 mar 20:24
ICSP: 4
2 mar 20:24
DASTII1665: ale dlaczego
2 mar 20:25
ICSP: wielomian stopnia czwartego to np. x4
wielomian stopnia trzeciego to np. x3
suma tych wielomianów to x4 + x3. − stopień IV
2 mar 20:27
DASTII1665: ok dziekuje
2 mar 20:28