Znajdź miejsca zerowe funkcji
Oko: Jestem zupełnym ale to zupełnym głąbem z funkcji i z równań a muszę wykonać takie zadanie

wyznacz miejsca zerowe następującej funkcji:
y=3x
2+5x−3
Pomoże ktoś? Ale tak krok po kroku jeśli można
2 mar 12:19
MonikaT: w miejsce y wstawiasz zero i obliczasz:
0=3x2+5x−3
gdzie a=3, b= 5, c=−3
delta = b2−4ac
delta = 25−4*3*(−3)
delta = 25+24
delta=49
pierw z delty to 7
następnie wyliczasz x1 i x2
x1 = (−b− 7)/2a
x2 = (−b+7)/2a
2 mar 12:43
Oko: Wielkie dzięki, naprawdę wielkie
2 mar 12:44