Ciągi
Patysia: Mógłby mi ktoś rozwiązać

, bo się już pogubiłam w tym zadaniu
Długości boków prostokąta i długość jego przekątnej tworzą ciąg arytmetyczny. Oblicz długości
boków prostokąta, jeżeli jego pole jest równe 48.
2 mar 17:44
Patysia: Pomoże ktoś ?
2 mar 18:03
Tragos:

P = ab = 48
a
2 + b
2 = c
2
(a, b, c) − ciąg arytmetyczny
2 mar 18:07
Patysia: No tak zrobiłam, tylko a=a
1 , b = a
1 + r, c= a
1 + 2r
I później się obliczeniach gdzieś zgubiłam

Wyznaczyłam z Pola {a
1}
2
i podstawiłam pod tw.pitagorasa i buba nie wyszło mi...:((
2 mar 18:15
Patysia: ;>
2 mar 18:23
dero2005:
| ⎧ | a*b=48 | |
| ⎨ | a2+b2 = c2 |
|
| ⎩ | c−b = b−a | |
2 mar 18:25
Patysia: Dobra a skąd się wzieło to c −b = b − a ?
2 mar 18:52
dero2005:
a1 = a
a2 = b
a3 = c
a3 − a2 = r
a2 − a1 = r →ciąg arytmetyczny
2 mar 18:58
dero2005:
po rozwiązaniu równania
a1 = a = 6
a2 = b = 8
a3 = c = 10
2 mar 19:13
Patysia: Aaa no rzeczywiście

Dziękuje ślicznie
3 mar 17:29