matematykaszkolna.pl
Ekstrema lokalne funkcji Biedny uczen: Wyznaczyć ekstrema lokalne funkcji... Proszę o pomoc. f(x,y)=x2−xy−y2
2 mar 17:05
Biedny uczen: wiem, ze trzeba pochodne... To potrafie jakos wyliczyc, ale jak potem?
2 mar 20:12
Biedny uczen: ?
3 mar 21:09
komentator OWMH: Rozwiązanie znalezienia ekstrema funkcji oznacza znaleźć po pierwsze tych potencjalnych punktów, w których mogą być ekstrema tej funkcji do pierwszej grupy należą tych punktów brzegowych zbioru gdzie szukamy te ekstremy; tutaj jest cale R2. druga grupa składa się z tych punktów gdzie pierwsza pochodna jest zero. nazywany punktami stacjonarnymi potoczne oznacza to: jeśli traktujemy funkcja jako powierzchni gdzie są dołki i szczyty a jeśli my jako małoludni jeździmy małym samochodzikiem i to te punkty dojdziemy do tych punktów. W matematyce ten ruch jest pojęcia zmiana zwana pochodną ; na dwóch wymiarach jest to jest pojęcia gradient tej funkcji wektor skierowane, w kierunku najszybszego wzrostu funkcji która jest składa się ze pochodnymi w kierunku każdej współrzędnej − tak zwany pochodnymi cząstkowymi. me żyje w przestrzeniach typu skalarnego (gdzie potrzebne są tylko liczby i jednostki) elementami tego przestrzenie są nazywany skalarnymi. a drugi typu jest przestrzenie typu wektorowy − pola wektorowy i jest bardziej bogatym a elementami tego zbioru są znany jako wektory. w naszym zadaniu mamy funkcją typu skalarnego − pola skalarne. a wiec żeby znaleźć jego ekstrema trzeba szukać w kierunku zmiana tego pola tzn. szukać tego góry i dołki a więc przekształcić tego pola na wektorowy , i to się robi za pomocą pojęcia gradient. stąd te punkty stacjonarne znajduje się za pomocą : grad Funkcji = 0 ⇔ [pochodna cząstkowa f−cji w kierunku x : pochodna cząstkowa w kierunku y] = 0 [ F'x (x,y) ; F'y (x,y] = [ 0; 0 ] później trzeba sprawdzić które z tych punktów − brzegowych lub stacjonarnych jest ekstrema tej funkcji do tego używamy, pojęcia drugich pochodne który mówią nam jaki rodzaj wypukłości ma ten funkcję w tych punktach. na R2 to nazywamy Hejsanem tej funkcji i jest macierzą 2x2 , bo tyle jest tych rodzaj drugich pochodnych cząstkowych (Funkcja dwu zmienne) Niech X0 jest punktem stacjonarnym 1.− jeśli ta macierz ( F" (x) jest dodatnio określona w x0 funkcja ma w p−cie x0 minimum lokalne. 2.− jeśli ta macierz jest ujemne określona w x0 funkcja ma w p−cie x0 maximum lokalne. 3.− jeśli ta macierz jest nieokreślona w x0 funkcja ma ma w p−cie x0 nie ma ekstremum lokalnego F"xx(x0) F"xy(x0) Heisjan F" (x0) = Macierz 2X2 F"yx(x0) F"yy(x0) Mam nadzieje że to Ci pomoże . komentator OWMH
3 mar 23:19
Maniek: "oznacza znaleźć po pierwsze tych potencjalnych punktów" mówimy "oznacza znaleźć po pierwsze te potencjalne punkty" "jeśli traktujemy funkcja jako powierzchni" "jeździmy małym samochodzikiem i to te punkty dojdziemy do tych punktów" "szukać tego góry i dołki" itd itd polska to trudna język
3 mar 23:48
Jack: moze ten komentator to jakiś googlowski spam−translator
3 mar 23:55
Walduś: mi się też tak wydaje miał mi pomóc i nic z tego
3 mar 23:56
Jack: a co do Ciebie, umiesz policzyc pochodne cząstkowe? emotka
3 mar 23:57
Walduś: pomogę ci jak mi dasz wskazówkę https://matematykaszkolna.pl/forum/83156.html emotka
4 mar 00:00