czym jest ma w tym zadaniu?
abc+: Jest takie zadanie;
Na klocek o masie m=10 kg znajdujący się na poziomym podłożu działa pozioma siła F=100 N.
Z jakim przyspieszeniem poruszał się będzie klocek, jeżeli współczynnik tarcia klocka o podłoże
f=0,2
Rozwiązanie:
m=10kg
F=100N
f=0,2
Q=N=mg=100N
T=fN= 0,2*100=20N
przyspieszenie nadaje siła wypadkowa czyli F−T
ma=F−T a= F−T / m a= 80/10 a= 8 m/s2
co to jest to "ma" jakieś przyspieszenie czemu jest przy a to m
2 mar 17:34
abc+: ..
2 mar 17:37
abc+: masa razy przyspieszenie czy to jakieś inne oznaczenie?
2 mar 17:43
dero2005:
na klocek o masie m = 10 kg działa siła F = 100 N . Siła ta nadaje ciału przyśpieszenie równe
"a"
Stąd wzór F = m*a im większa masa "m" tym wiekszej siły trzeba użyć żeby nadać ciału
przyśpieszenie "a" . Z drugiej strony na ciało działa siła oporu, która przeciwstawia się
tamtej sile F, nazywamy ją siłą tarcia i oznaczamy T. Działa ona przeciwnie do siły F. Siła
oporu zależy od masy ciała i współczynnika tarcia "f". Siła T = N*f gdzie N to siła nacisku
na podłoże = m*g gdzie g ≈ 10 − przyśpieszenie ziemskie. Jeżeli siła F > T to ciało sie
porusza coraz szybciej, czyli z przyśpieszeniem "a"
m*a = F−T
m*a = F− N*f = F − m*g*f
a =Fm − gf = 10010 − 10*0,2 = 10−2 = 8 m/s2
2 mar 18:43