xxx
Dawid:

jak bedzie wygladalo rozwiazanie graficzne tego ukladu i jak je odczytac ?
{2x
2+3x=y+5
<
{2x+5=y
mam rozwiazane 2x
2+x−10=0 Δ=9
x
1=2 x
2=2
12
p=
14
q=
−916
nie jestem pewny jak to wyglada i jak to odczytac. tak to ma byc ?
2 mar 21:51
Eta:
Punkty wspóle paraboli z tą prostą to:
( −212,0) i (2,9)
2 mar 21:58
Dawid: wiem o tym

ale to znaczy ze prosta przecina parabole na tym drugim ramienu w punkcie (2,9) tak ?
2 mar 22:01
Eta:

Z pierwszego równania;
y= 2x
2+3x −5 −−−−−−− parabola W( −
34, −6
18 x
1= −2
12 x
2=1
dla x=2 f(x)= 2*4+6−5= 9 ( 2,0)
z drugiego równania
y=2x+5 prosta x
o= −2
12 ( −2
12,0) i (0,5) i (2,9)
2 mar 22:18
Dawid: ok dzieki
2 mar 22:23
Eta:
poprawiam chochlika :
tam ma być dla x=2 .......... (2, 9) oczywiście
2 mar 22:25