Funkcja wykładnicza, równanie.
Brm: JOŁ, prosze tylko o sprawdzenie, jeżeli nie to o poprawę.
(Dział:Funkcja wykładnicza)
Mam takie równanie:
0,125*42x−3 = (√28)−x
Czy x=8.5 ?
Z góry dzięki za pomoc.
2 mar 19:44
Eta:
x= 6
2 mar 19:56
ICSP: Według mnie do poprawki.
2 mar 19:57
ICSP: Witam Eto. Jak zwykle szybsza
2 mar 19:58
Eta:
Witaj
ICSP
2 mar 19:59
ICSP: Dzisiaj już sobie pare zadanek porobiłem z planimetrii i muszę ci podziękować. Gdyby nie to
zadanko co mi kiedyś zrobiła pewnie bym sobie nie poradził
2 mar 20:00
Eta:
Miło mi
2 mar 20:03
dero2005:
0,125*4
2x−3 = (
√28)
−x
| | 212 | |
18*(22)2x−3 = ( |
| )−x
|
| | 23 | |
2
−3*2
4x−6 = (2
12−3)
−x
2
4x−6−3 = (2
−52)
−x
2
4x−9 = 2
5x2
4x−9 =
5x2 |*2
8x−18 = 5x
8x−5x = 18
3x = 18
x = 6
2 mar 20:08
Brm: Dzieki wielkie dero2005 : )
2 mar 20:35