Nierówności.
tlik: Nierówności.
Dla jakich wartości parametru k nierówność x4 + kx2 + 1 > 0 jest prawdziwa dla każdego x ⊂ R
?
Odpowiedź prawidłowa, to k ⊂ (−2, ∞)
Nie mogę tego zrozumieć. Jeśli Ktoś jest w stanie wytłumaczyć, to będę bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam.
2 mar 16:39
Bogdan:
Zapis f(x) > 0 dla każdej wartości x∊R oznacza, że funkcja przyjmuje wyłącznie wartości
dodatnie, a wykres takiej funkcji znajduje się w całości nad osią x. Skutkiem takiego położenia
paraboli jest brak miejsc zerowych.
2 mar 16:46
tlik: W takim razie:
x2 = t
t2 + kt + 1 > 0
Funkcja przyjmuje wartości dodatnie, gdy Δ<0
k2 − 4 < 0
(k−2)(k+2) < 0
k1=2, k2 = −2
k⊂(−2,2)
2 mar 16:51
Bogdan:
To nie wszystko.
Równanie ax
4 + bx
2 + c = 0 nie ma rozwiązań ⇔
| | −b | | −b | | c | |
⇔ Δ < 0 lub (Δ = 0 i |
| < 0) lub (Δ > 0 i |
| < 0 i |
| > 0) |
| | a | | a | | a | |
2 mar 17:10
tlik: Dziękuję.
2 mar 17:22
tlik: Dobrze, jeszcze jedno pytanie. Kiedy Δ=0, to jest jeden pierwiastek (podwójny). Dlaczego więc
| | −b | |
obok jest |
| , skoro jest to wzór na sumę dwóch pierwiastków. Czy chodzi o to, że |
| | a | |
jest to pierwiastek podwójny ?
2 mar 17:54
Bogdan:
Tutaj mamy równanie 4 stopnia, takie równanie nie ma pierwiastków nie tylko dla Δ < 0,
| | −b | |
ale także dla Δ = 0, pod warunkiem, że jednocześnie zachodzi |
| < 0, a nawet |
| | a | |
| | −b | | c | |
dla Δ > 0 z jednoczesnym spełnieniem warunków: |
| < 0 i |
| > 0. |
| | a | | a | |
| | −b | |
Np.: x4 + 2x2 + 1 = 0, Δ = 0, |
| = −2 < 0, równanie nie ma pierwiastków. |
| | a | |
x
4 + 2x
2 + 1 = 0 ⇒ (x
2 +1)
2 = 0 ⇒ x
2 + 1 = 0 sprzeczność.
Np.: x
4 + 3x
2 + 2 = 0, Δ = 1 > 0,
| | −b | | c | |
|
| = −3 < 0, |
| = 2 > 0, równanie nie ma pierwiastków, |
| | a | | a | |
x
4 + 3x
2 + 2 = 0 ⇒ (x
2 + 1)(x
2 + 2) = 0
x
2 = −1 sprzeczność, x
2 = −2 sprzeczność.
2 mar 18:14
tlik: Dziękuję bardzo. Teraz rozumiem.
2 mar 18:31
Wiki: 38+9<50−? Wstaw liczbę aby nierówności były prawdziwe
7 paź 16:26