zadania
aniaaa: pomozcie

1. oblicz pole powierzchni i objetosc graniastosłupa prawidlowego czworokatnego o wysokosci 6dm
wiedzac ze jego przekatna jest nachylona do podstawy pod katem 60 stopni.
2. oblicz pole powierzchni i objetosc graniastosłupa prawidlowego trojkatnego w ktorym krawedz
podstawy ma dlugosc 6 cm a krawedz boczna 5 cm.
prosze pomozcie potrzebuje pilnie tych zadan a ja z geometrii jestem słaba
2 mar 09:16
aniaaa: pomozcie szczegolnie z tym pierwszym zadaniem
2 mar 09:31
MonikaT:

d/6= ctgα
ctg60=d/6
(z tablic tryg ctg 60 to ok. 0,6)
6/10=d/6
10d=36
d=3,6
d − przekatna podstawy
d=a
√2
3,6=a*
√2 / *
√2
3,6
√2 = a
teraz mozna obliczyc Pp
Pp=a
2
Pp=25,92
następnie obliczasz V
V=Pp*H
V=25,92*6=155,52
Teraz Pb
Pb=a*6
Pb=21,6
√2
Teraz obliczasz Pc
Pc=2Pp+4Pb
Pc=51,84+86,4
√2
2 mar 13:54
MonikaT: ZADANIE 2
Przy tym zadaniu możesz już spokojnie obliczyć Pb
Pb=5*6=30
oraz Pp (ze wzoru na pole pow trojkąta równobocznego)
Pp=a2*√3 / 4
wiec spokojnie po podstawieniu obliczysz Pc
Pc=2Pp+3Pb
A objętość liczymy jak w zadaniu poprzednim czyli
V=Pp*H
a H to 5
2 mar 13:58