Określ wzajemne położenie prostej
ich: Określ wzajemne położenie prostej x−y+9=0 i okręgu x2 +y2 − 6x =0
oraz
dane są odcinki długości a,b,c,d. Skonstruuj odcinek długości bda+c
2 mar 18:21
Eta:

1/ o: ( x −3)
2+y
2= 9 , S( 3,0) r= 3
wyznacz odległość d punktu S od tej prostej
jeżeli : d=r −−− prosta jest styczna ( ma jeden punkt wspólny)
d <r −−− prosta jest sieczną ( ma 2 punkty wspólne)
d >r −−− prosta nie ma punktów wspólnych
2/
to:
2 mar 19:31
Gustlik: Określ wzajemne położenie prostej x−y+9=0 i okręgu x
2 +y
2 − 6x =0
x
2 +y
2 − 6x =0
r=
√a2+b2−C=p{3
2+0
2−0)=3
S=(3, 0), r=3
Odległość punktu P=(x
0, y
0) od prostej Ax+By+C=0
Podstaw do tego wzoru współrzędne środka − obliczysz odlegóość środka okręgu od tej prostej − i
porównaj wynik z promieniem okregu.
Jeżeli d>r − prosta nie ma punktów wspólnych z okręgiem,
jeżeli d=r − prosta styczna z okręgiem
jeżeli d<r − prosta przecina okrąg.
3 mar 00:43