Oblicz Pc i V
Martusia: Kto pomoże za buziaczka

W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym kąt nachylenia
ściany bocznej do płaszczyzny podstawy wynosi 45stopni. Oblicz Pc i V jeżeli wysokość
bryły ma 5cm.
2 mar 18:33
John: Ja bym pomogl ale jestem cienki z geometrii
2 mar 18:37
Martusia: Chociaż ktoś uprzejmy.. liczą się chęci

kurde no chyba się nie doczekam..
2 mar 18:38
Bogdan:
| | 1 | |
r − długość promienia okręgu wpisanego w trójkąt równoboczny, r = |
| a√3 |
| | 6 | |
| | 1 | | 2 | |
5 = |
| a√3 / * 2√3 ⇒ a = |
| √3 |
| | 6 | | 5 | |
H = 5,
2 mar 19:15
Martusia: dziekuje
2 mar 19:35
Martusia: a czy szansa na jeszcze jedno zadanko? ostatnie
2 mar 19:36
Martusia: W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym krawędź podstawy ma 4cm a krawędź boczna 8cm.
Oblicz Pc i V
2 mar 19:37
Martusia: kurcze ale tu niema nic o okręgu:((
2 mar 19:40
Martusia: 
?
2 mar 20:15
Bogdan:
kurcze, właśnie jest tu okrąg − trzeba umieć go widzieć,
tu
82884 jest wyjaśnienie
2 mar 21:12