????
????: jak rozlozyc
√224
2 mar 20:33
mt: = √14*16 = 4{14}
2 mar 20:34
Kaśka: √16*14=4√14
o to chodzi?
2 mar 20:34
ICSP: √224 = √16 * 14 = 4√14
2 mar 20:35
ICSP: jaki wysyp.
2 mar 20:35
Ukasz: √224 = 2√56 = 4√14
2 mar 20:35
Mila: 224:4
56:4
14:14
1
√224=√16*14=4√14
2 mar 20:36
ozi: Podziel sobie na kalkulatorze, 224:2=112:2=56:2=28:2=14:2=7:7=1
Masz 2, 2, 2, 2, 2, 7, łączysz 2 w pary i masz 4√14
2 mar 20:38
????: a jezeli jest to srednica to jaki jest promien? jak to na 2 podzielic?
2 mar 20:39
ICSP: 4√14 ; 2 = 2√14
2 mar 20:40
????: aha DZIEKI

a pomoze mi ktos z 3krotkimi zadaniami z ostroslupow?
2 mar 20:41
ozi: Dawaj treść zadania
2 mar 20:43
????: 1. W ostroslupie prawidlowym czworokatnym kat nachylenia krawedzi bocznej o dl. 2cm do
plaszczyzny podstawy wynosi 60stopni. Oblicz Pc i V
2 mar 20:43
????: 2. W ostroslupie prawidlowym trojkatnym krawedz podstawy ma 4cm a krawedz boczna 8cm.
Oblicz Pc i V
2 mar 20:44
????: 3. W ostroslupie prawidlowym trojkatnym kat nachylenia sciany bocznej do plaszczyzny
podstawy wynosi 45stopni. Oblicz Pc i V jezeli wysokosc bryly ma 5cm
2 mar 20:45
????: i to wszystko.. jutro mam zaliczenie semestru i w ogole tych nie czaje
reszte ogarnalem bo mialem jeszcze bryly i graniastoslupy.
bede bardzo ale to bardzo wdzieczny
2 mar 20:46
2 mar 20:47
ozi:

1,
L= α + 60
o
Wyliczysz to z funkcji trygonometrycznych
2 mar 20:49
????: no nikt mi nie chcial pomoc to musialem jakos dac rade bo naprwde potrzebuje..
a Tobie Bogdan dziekuje za checi.. ale nic w zadaniu nie bylo o okregu
2 mar 20:49
????: ja jestem zielony naporawde nie potrafie tego zrobic
2 mar 20:50
ozi: 397 poczytaj, jak się oblicza z funkcji trygonometrycznych
2 mar 20:52
????: ok ale tego nie czaje L= α + 60o
2 mar 20:53
????:
2 mar 20:53
ozi: A sorry, to miało być α = 60
o
2 mar 20:54
ozi: Czyli będziesz miał do wyliczenia cos60o
2 mar 20:55
ozi:

Moze tak będzie Ci łatwiej to rozkminić

Czerwony − sinus, niebieski − cosinus, zielony −
tangens, pomarańczowy − cotangens
2 mar 20:59
????: ok a te nastepne dasz rade ogarnac?
2 mar 20:59
????: jestes wielki ze tak mi pomagasz..
2 mar 20:59
ozi:

2.
a − krawedz podstawy
k− krawedz boczna
pole podstawy wyliczysz ze wzoru na trójkąt równoboczny, bo ostr. trójkątny ma w podstawie
wlasnie ten trójkąt, pole boczne z pitagorasa, ale pamietaj, że sciany boczne są 3
2 mar 21:04
ozi:

3.
To też z f. trygonometrycznych robisz
Wszystko jest mniej wiecej jasne, czy coś jeszcze pomóc?
2 mar 21:08
????: a dasz wyniki zebym mial potwierdzenie jak uda mi sie policzyc?
2 mar 21:09
Bogdan:

Zwracam się do osoby podpisującej się znakami zapytania.
Trzeba umieć czytać treść zadania i widzieć w zadaniu elementy, które nie są wprost
wymienione.
Jeśli w zadaniu występuje ostrosłup prawidłowy trójkątny, to odcinek oznaczony na
rysunku
r jest równy promieniowi okręgu wpisanego w podstawę ostrosłupa
(przypominam, że podstawą ostrosłupa jest tu trójkąt równoboczny o boku długości a),
a odcinek oznaczony
R jest równy promieniowi okręgu opisanego na podstawie
ostrosłupa.
| | 1 | | 1 | |
Trzeba również wiedzieć, że r = |
| a√3 oraz R = |
| a√3. |
| | 6 | | 3 | |
Mam nadzieję, że teraz widzisz już okrąg w tym zadaniu
82851
2 mar 21:10
Mila:

W trójkacie prostokątnym na przeciwko kata 60
0 bok ma długość a
√3 =H na przeciwko kata
30
0 bok ma długość a na przewciwko kąta prostego 2a
2a=2
a=1
1=1/2 przekątnej kwadratu d=2
ponieważ d=a
1√2 gdzie a
1= długosć krawedzi kwadratu
2=a
√2
pole kwadratu =
√22=2
H=a
√3=
√3
2 mar 21:12
????: ja jestem ciemna masa jezeli chodzi o matematyke i jak ja dodam okrag do tych skomplikowanych
zadan to juz zupelnie zglupieje...ale dzieki za dobre rady
2 mar 21:14
ozi: Bogdan, ale po co utrudniać sobie życie, dodając do tego okręgi? Przecież to się wszystko
ładnie wyliczy z trygonometrii
2 mar 21:15
Bogdan:
Wiedza o trójkącie równobocznym w przypadku ostrosłupów prawidłowych trójkątnych
ułatwia, a nie utrudnia rozwiązanie zadania.
2 mar 21:19
????: a do tego 1 zadania jaki bedzie wzor na pc i v do tego ostroslupa prawidlowego czworokatnego?
2 mar 21:19
2 mar 21:21
????: ja nie wiem w tym pierwszym mi z tego cos60stopni = a/2 wychodzi 2a=2 to jak podziele zeby samo
a zostalo to zostaje 1 i jak mam z tego pole kwadratu czyli podstawy zrobic...ja nie wiem za
tepy jestem na to
2 mar 21:23
????: nic nie czaje....ratunku
2 mar 21:26
Mila: zobacz u góry robiłam dobrze Ci wychodzi a=1
objętość =pole kwadratu*H
2 mar 21:30
Mila: kurcze uciekło V=1/3*Pp*H
2 mar 21:32
Mila:

Pole całkowite =pole kwadratu +3*pole trójkąta
wysokosć musisz policzyć
podstawa=
√2
wyciagnij pierwiastek i policz pole
2 mar 21:38
Bogdan:

Ściągam z góry treść zadania.
W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym kat nachylenia krawędzi bocznej o dl. 2cm do
płaszczyzny podstawy wynosi 60stopni. Oblicz Pc i V.
Korzystamy z własności trójkąta prostokątnego o kącie ostrym 60
o.
e = 1, H = e
√3 =
√3
| | 1 | | 1 | |
Pole podstawy (kwadratu) PP = |
| *(2e)2 = |
| *22 = 2 |
| | 2 | | 2 | |
2 mar 21:39
????: Bogdan Mila ozi pozyczcie jutro mi swoje glowy
2 mar 21:43