pochodna
doniu: Obliczyć z definicji pochodną funkcji f w punkcie x0:
f(x)= 3x2, x0 należy do R.
Mamy wzór:
f(x0−h)+ f(x0)
f'(x)= −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
h
Nie wiem jak wstawić x0 należy do R
2 mar 16:36
Bogdan:
To nie jest poprawny wzór.
| | f(x0 + h) − f(x0) | |
f'(x0) = limh→0 |
| |
| | h | |
Jeśli f(x) = 3x
2, to f(x
0) = 3x
02, f(x
0 + h) = 3(x
0 + h)
2 = 3x
02 + 6hx
0 + 3h
2
2 mar 16:42
doniu: Bogdan, dziękuję za pomoc,
ups nie zauważyłem wzór, bo szybko pisałem.

Dopiero się uczę definicję z pochodną

.
Wszystko jasne
2 mar 16:51
Bogdan:
2 mar 16:55