matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Proszę o pomoc
ikaryy:
liczba rozwiazan rownania x
2
− 5 (dzielone przez) 5−x = 0 TO
?
2 mar 20:58
kama:
ile ma wyjśc
2 mar 20:59
ikaryy:
2
2 mar 21:00
Kasiaszek:
x
2
−5
=0
5−x
zał. 5−x≠0 −x≠−5 x≠5
x
2
−5
=0 / *(5−x)
5−x
x
2
−5=0 x
2
=5 x=
√
5
x=−
√
5
2 mar 21:00
ikaryy:
dziekuje barzdo
2 mar 21:03
Em:
2
x=
√
5
i x = −
√
5
2 mar 21:04