oblicz
matmaMniePodnieca: nie umiem tego zrobić ...

pomożecie ?
oblicz długość krawędzi bocznej
a) ostrosłupa prawidłowego czworokątnego , którego pole pow. całkowitej jest równe 144,a pole
pow bocznej 80.
b) czworościanuforemnego , którego pole powierzchni całkow. jest równe16{3}
c)ostrosłupa prawidłowego sześciokątnego , którego pole podstawy jest równe 24{3},a pole
powierzchni bocznej 36
2 mar 21:56
Kasiaszek: Pc=144
Pb=4{ah}{2}
Pb=80
a
2+80=144
a
2=64
a=8
2 mar 22:01
Kasiaszek: | | ah | |
tam powinno byc Pb=4 |
| |
| | 2 | |
2 mar 22:02
Kasiaszek: czworościan foremny to 4 trojkaty rownoboczne, a wiec
Pc=a
2√3
16
√3=a
2√3
a
2=16
a=4
2 mar 22:05
matmaMniePodnieca: dziękuje
2 mar 22:06
ICSP: Kasiaszek obliczyłeś krawędź podstawy nie boczną.
2 mar 22:08
matmaMniePodnieca: a jak sie oblicza krwędz boczną ,
bo właśnie nie umiem
2 mar 22:10
Kasiaszek: no wlasnie przed chwila sie skapnelam xd bo w c mi nie pasowalo, ze podali 2 dane, a do
krawedzi podstawy potrzebne tylko pole podstawy xd
2 mar 22:10
matmaMniePodnieca: czyli że podpunkt a i b jest zle
2 mar 22:21
ICSP: b nie. Czworościan foremny ma wszystkie krawędzie równej długości. Do a wystarczy jeszcze
troszkę dopisać i też bedzie dobrze. Na razie w a jest połowa.
2 mar 22:22
matmaMniePodnieca: ok .
dzięki za pomoc

musze sie zbierać pa
2 mar 22:26