abc
Fizyka :/: Mam do rozwiązania takie zadanie:
Z jaką największa prędkością może wejść w zakręt o promieniu 100 m samochód osobowy jeżeli
współczynnik tarcia kół po jezdni wynosi 0,4.
Kompletnie nie wiem jak zrobić to zadanie. Proszę o pomoc
2 mar 18:01
Fizyka :/: jeżeli ktoś wie jak zrobić to zadanie to proszę napisać bo sama nie dam rady do jutra
2 mar 18:04
abc: ...
2 mar 18:12
dero2005:
v =
√rgμ =
√100*10*0,4 =
√400 = 20 m/s = 72 km/h
2 mar 18:20
abc:
dero2005 dzięki
mam pytanie czy trzeba coś w tym zadaniu jeszcze liczyć czy to już wszystko.Pytam ponieważ to
bardzo dla mnie ważne.
2 mar 18:27
abc: już ok dzieki jeszcze raz
2 mar 18:31