Qe: Jak wykazać, że ciąg jest
a) arytmetyczny ?
b) geometryczny.
często są takie zadania. Jakie założenia powinny być uwzględnione, jak się za takie zadania
zabrać. tak czysto teoretycznie poproszę. Co powinienm udowodnić, do czego dojść itd. ? Z
jakich wzoróz skorzystać?
Uczę się na sprawdzian i bardzo proszę o wyjaśnienie mi tego.
2 mar 21:28
kachamacha: a)
a
2−a
1=a
3−a
2
b)
2 mar 21:29
Tomek: arytmetyczny jeśli np: a2 − a1 = a3−a2 r=an+1−an
2 mar 21:31
Qe: czyli masz na myśli :
a) 2b=a+c
b) b2=ac ?
2 mar 21:32
Tomek: | | an+1 | |
no właśnie  geo |
| = q |
| | an | |
2 mar 21:32
Qe: Jestem za głupi :
wykaż, że ciąg o wyrazie ogólnym an=√3n−3
2 mar 21:34
kachamacha: jest jaki?
2 mar 21:35
Qe: ...jest arytmetyczny.

Przepraszam
2 mar 21:41
kachamacha: an+1−an=const
2 mar 21:43
kachamacha: szukam an+1
an+1=√3(n+1)−3=√3n+√3−3
an+1−an=√3n+√3−3−(√3n−3)=√3n+√3−3−√3n+3=√3 liczba stała czyli jest to ciąg
arytmetyczny
2 mar 21:46
Qe: yhym.. okej, dziękuję
2 mar 22:43