Równanie trzeciego stopnia
Izabela: roziąż równanie : 2q3 + 3q2 − 3q − 2 = 0
2 mar 15:22
Izabela: próbowałam skrócić do 2(q3 − 1) + 3q(q−1) = 0 ale to mi nie pomogło...
proszę o pomoc.
2 mar 15:33
;): zauwaz ze pierwiastkiem tego rownania jest liczba 1
W(1)=0 dzielisz wielomian przez (x−1)
2 mar 15:47
;): lub mozesz tez rozlozyc na wzor q3−1=(q−1)(q2+q+1)
2 mar 15:51
Godzio:
Dobrze zaczęłaś teraz skorzystaj z a3 − b3
2(q − 1)(q2 + q + 1) + 3q(q − 1) = 0
(q − 1)( 2(q2 + q + 1) + 3q) = 0
i delta w drugim członie
2 mar 15:51
aś: wyznaczamy dzielniki liczby −2 (wyraz wolny−bez q) p=[1,2, −1, −2)
teraz dzielniki liczby 2 (wyraz przy q3)czyli q=[1,2, −1 −2]
i teraz mozemy wyznaczyć liczby "podejrzane" o to że są rozwiązaniami czyli p/q=[1,2,−1−2, 1/2,
−1/2]
tworzymy teraz tabelkę hornera
2 3 −3 −2
1 2 5 2 0
liczba 1 jest rozwiązaniem wiec zapisujemy teraz (q−1)(2q2+5q+2) mamy równanie kwadratowe wiec
delta, liczymy dwa pozostałe pierwiastki (wychodzi 1/2 i −2)
2 mar 15:53