romby
Agula: Bok rombu ma długość 4 cm, a suma długości jego przekątnych jest równa 10 cm. Oblicz pole i
wysokość tego rombu
2 mar 21:16
Kaśka: Jeżeli narysujemy romb i zaznaczymy przekątne oraz bok a = 4 to otrzymamy 4 trójkąty
prostokątne. Przekątne e podzielona będzie na dwa odcinki x i x, a przekątna f na y i y
Z twierdzenia pitagorasa mozemy obliczyć połowę przekątnej e i f
x² + y² = 4²
x² + y² = 16
Suma przekątnych jest równa 10 cm, czyli
2x + 2y = 10 /: 2
x + y = 5
Mamy dwa równania, liczymy układ równań:
x + y = 5
x² + y² = 16
x = 5 − y
(5 − y)² + y² = 16
x + y = 5
25 − 10y + y² + y² = 16
x + y = 5
2y² − 10y + 25 − 16 = 0
x + y = 5
2y² − 10y + 9 = 0
Liczymy pierwiastki z II równania:
Δ = b² − 4ac = 100 − 72 = 28
√Δ = √28 = √4*7 = 2√7
x₁ = (−b − √Δ) : 2a = (10 − 2√7 ) : 4 = 2(5 − √7) : 4 = (5 − √7)/2
x₂ = (−b + √Δ) : 2a = (10 + 2√7 ) : 4 = 2(5 + √7) : 4 = (5 + √7)/2
x1 = x
x₂ = y
e = 2 x = 2 * (5 − √7)/2 = (5 − √7)
f = 2y = 2 * (5 + √7)/2 = (5 + √7)
Liczymy pole:
P = (e * f)/ 2 = [(5 − √7)*(5 + √7)] : 2 = ( 25 − 7) : 2 = 18 :2 = 9
Wysokość:
P = a * h
h = P/a
h = 9cm²/ 4 cm
h = 2, 25cm
Odp Pole rombu wynosi 9 cm², a wysokość ma 2,25cm
2 mar 21:23
Bogdan:
| | 1 | |
Pole rombu P = |
| *2c*2d = 2cd |
| | 2 | |
c
2 + d
2 = 16 i 2c + 2d = 10 ⇒ c + d = 5
(c + d)
2 = c
2 + 2cd + d
2 ⇒ 5
2 = 16 + P ⇒ P = 9
| | 9 | |
P = 4*h (h to wysokość rombu), 9 = 4*h ⇒ h = |
| |
| | 4 | |
2 mar 21:29
Agula: dzięki
2 mar 21:31