Wyznacz zbiór wartości funkcji
Mary: Wyznacz zbiór wartości funkcji f(x)=3−4sinx−4cos2x
Tam potem wychodzi mi 4t2−4t−1 po podstawieniu za sinx, ale co dalej z tym zrobić?
2 mar 19:33
Mzmuda1995: f(x)=3−4sinx−4cos
2x=3−4sinx−4(1−sin
2x)=4sin
2x−4sinx−1=(2sinx−1)
2−2
−1<=sinx>=1
najmniejsza wartość wyrażenia (2sinx−1)
2 jest równa 0 gdyż x
2>=0, więc najmniejsza wartość
funkcji to −2
natomiast największa wartość wyrażenia (2sinx−1)
2 jest równa 9 (dla sinx=−1), więc największa
wartość funkcji to 7
Zatem zb∊<−2;7>
Mam nadzieję, że pomogłem
12 wrz 20:44
Mila:

f(t)= 4t
2−4t−1 i t∊<−1;1>
a=4 parabola skierowana do góry
wartość najmniejsza f(t) w wierzchołku tej paraboli
| | −b | | 4 | | 1 | |
tw= |
| = |
| = |
| ∊<−1;1> |
| | 2a | | 8 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
zatem f( |
| )=4* |
| −4* |
| −1=−2 |
| | 2 | | 4 | | 2 | |
Największą obliczymy na końcach przedziału
f(−1)=7
f(1)=−1
12 wrz 21:23
Mila: Oczywiście daj odpowiedź.
12 wrz 21:44