geometria
Grzesiek: Hej pomozcie mi w zadaniu

w koło o obwodzie 12π wpisano kwadrat. Oblicz pole powierzchni tego kwadratu oraz pole i obwod
kola wpisanego w ten kwadrat.
Z góry dziekuje
2 mar 09:13
ICSP: 2πr = 12π ⇔ r = 6
d = 12. − przekątna kwadratu wpisanego w okrąg jest rowna jego średnicy.
bok kwadratu ma w takim razie miarę 6√2 i jest on równy średnicy koła wpisanego w ten
kwadrat. Promień koła wpisanego to 3√2. Mamy już wszystko.
pole kwadratu to 72
pole koła to 18π
obwód 6p[2}π
2 mar 09:18
Grzesiek: Dzieki bardzo
2 mar 09:29