prametr
Tomek: Prosze o Pomoc

Dla jakich wartości parametru m suma kwadratów pierwiastków równania jest największa
x
2+2mx+2m
2−3m=0
2 mar 19:51
Pestek: x12+x22= b2/a2 − 2 * c/a
a=1;
b=2m;
c=2m2−3m;
podstaw i jazda
2 mar 19:56
Tomek: i wychodzi liniowa
2 mar 19:58
Tomek:
2 mar 19:58
Pestek: napisz co Ci wyszło
2 mar 20:02
ICSP: Niezapomniany o tym ze delta musi być dodatnia
2 mar 20:03
Tomek: no funkcja liniowa nie trzeba liczyć wystarczy spojrzeć 4m2 −4m2 +6m = 6m , to jakoś z
pierwiastków teraz znaleźć ? ale jak skoro możemy znaleźć tylko zbiór otwarty dla jakiego
równanie ma 2 pierwiastki... a my mamy podać konkretną wartość tego m...
2 mar 20:06
ICSP: sprawdź dla jakiego m delta będzie dodatnia.
2 mar 20:07
Tomek: noo właśnie ale to drugi krok no a skoro nie mamy wierzchołka paraboli od x
1 i x
2 w
przedziale w który sa 2 pierwiastki
2 mar 20:08
Tomek: no dobra sprawdziłem 0 do 3 obustronnie otwarty oczywiście no i co

dla 3

ale wtedy jest
jedna odp więc dla jakiejś granicy do 3 ?
2 mar 20:09
ICSP: narysuj wykres funkcji y = 6m w przedziale od 0 do 3 i sprawdź kiedy jest on największy.
Oczywiście jeśli wszystkie twoje obliczenia sa porpawne bo nie mma czasu sprawdzać.
2 mar 20:11
Tomek: no ok są ale kiedy jest największy nas nie interesuje, interesuje nas wartość m
2 mar 20:12
ICSP: to może tak. Dla jakiego x wartosć funkcji y = 5x w przedziale od (0;3) jest największa?
2 mar 20:18