dziadek z babcią
basiulek: Dziadek z babcią mają razem 126 lat. Dziadek ma 2 razy tyle lat ile babcia miała wtedy , kiedy
dziadek miał tyle lat co babcia teraz . Ile lat ma babcia?
2 mar 20:30
Ogi: x − babka
126 − x − dziadek
2(126−x) = x
252 −2x = x
252 = 3x
x = 84
2 mar 20:34
basiulek: powinno wyjść 72
2 mar 20:35
Ogi: jeśli masz w odpowiedzi ile ma wyjśc to sprawdz bo nie jestem pawna
2 mar 20:36
Ogi: x− wiek dziadka
y− wiek babki
x+y = 126
no i wiemy tak: k = y − (x−y) = 2y−x
x = 2k = 4y−2x
x = 4y/3
x+y = 126
4y/3+y = 126
y = 54
x = 72
2 mar 20:38
basiulek: Teraz dobrze . Dzięki
2 mar 20:45
Ogi: spoko
2 mar 20:46