Potęga o wykładniku wymiernym proszę o pomoc i dokładne wytłumaczenie co i jak
Buszmenka: Potęgi
Oblicz:
2*16−1.5 * 321,2
5−3 * 1252/3 * 6255/4
[16/49 −3/2 * 7/42/5 * 4/7−3/5)1/4
(31/3*272/3*3−2)3/−4
zadanie 2
Zapisz liczbę w postaci jednej potęgi o wykładniku wymiernym:
5{5{5}}
4{ 2 * 3√2 }
p4 p3 {3} * {3 {3} }
36* p6 {6{6}}
3. Wykonaj wskazane działania i zapisz wynik w postaci potęgi liczby 2:
43*161/4 : 5√32 / 64−3/4 * 85/3
2 mar 17:11
Hahaha: 6 13 * 36 13 =
23 lis 21:03
Krzysiek : 613*3613=613*(62)13=613*626= znajdz wzor na mnozenie poteg o tych samych
podstawach − co robimy z wykladnikami poteg ?
23 lis 23:06