????
Hania: Litery wyrazu KOSA ustawiamy losowo w szereg. Ile wynosi prawdopodobienstwo ze samogloski beda
staly obok siebie

?
2 mar 15:11
K.: według mnie to prawdopodobieństwo wyniesie 2/4 czyli 1/2
2 mar 15:49
Hania: jak to policzyc
2 mar 15:51
;): | | |A| | |
policz |Ω| a pozniej ilosc zdarzen sprzyjajacych zdarzeniu A P(A)= |
| |
| | |Ω| | |
2 mar 15:55
Hania: czyli...?:(
2 mar 16:03
;): Ω to ustawienie losowo w szeregu czyli uzyjemy permutacji do obliczenia sa 4 litery wiec mozemy
| | 6 | | 1 | |
je ustawic losowo na 4!=24 |Ω|=24 |A|=6 P(A)= |
| = |
| |
| | 24 | | 4 | |
2 mar 16:08
Hania: ma wyjsc 1/2
2 mar 16:27
;): no tak zrobilem blad jeszcze do tego moga spolgloski ze soba permutowac wiec 6*2=12
2 mar 16:38
Hania: A=6*2

2 mar 16:44
Gustlik: KOSA
Masz 4 elementy w szeregu, a więc:
|Ω|=P
4=4!=1*2*3*4=24 (permutacje n−elementowe)
Możliwe ustawienia liter
AOxx − 2!=2 sposoby
xAOx − 2!=2 sposoby
xxAO − 2!=2 sposoby
Razem − 6 sposobów
Litery AO mozna jeszcze przestawić na OA i mamy kolejne 6 sposobów, razem 12 sposobów.
3 mar 00:52