oblicz
mruczek00: Jaka wysoksc ma trójkąt rownoboczny o boku dł 10 cm?
2 mar 16:42
2 mar 16:46
mruczek00: ale zły wynik wyjdzie bo tak próbowałam
2 mar 16:48
Paula: √75
2 mar 16:50
ozi: Bo to zły wzór jest
2 mar 16:52
Bogdan:
Jeśli trójkąt jest równoboczny i bok ma długość a, to wysokość takiego trójkąta
2 mar 16:53
stanislaw:
h = 5√3
2 mar 16:53
mruczek00: dziękuję
2 mar 16:54
Zimny: Skad ja ten kwadrat wytrzasnalem... Musialem myslec o polu
2 mar 16:54
mruczek00: a skąd sie wzięło to √3
2 mar 16:55
2 mar 16:56
2 mar 16:56
ozi: Taki wzór po prostu jest na wysokość
2 mar 16:56
mruczek00: Dziekuję
2 mar 16:57
ozi: Jak chcesz się zagłębić w to, skąd się wzięło, to zajrzyj tutaj
857
2 mar 16:57
Paula: z żadnego wzoru

podziel ten trójkąt na dwa trójkąty prostokątne i oblicz z pitagorasa (10
2
= 5
2+h
2)
2 mar 16:58
Paula: czyli h = √100 − 25
2 mar 16:59
mruczek00: Dziękuje
2 mar 17:01
ozi: Niby dlaczego tak? : o To przeciez jest typowe zadanie z wykorzystaniem wzoru.
2 mar 17:03
ozi: A nawet, jak skorzystasz z pitagorasa, to wyjdzie 5√3, a nie żadne √75
2 mar 17:04
Paula: to jest dokładnie to samo

5
√3=
√52*3=
√25*3=
√75
2 mar 17:08
mruczek00: mozecie sie zdecydowac bo ja juz nic nie rozunie
2 mar 17:12
Paula: możesz policzyć tak jak ja mówiłam, a wynik możesz sobie wybrać jaki chcesz, oba to to samo
2 mar 17:24
mruczek00: dziekuje
2 mar 17:35