wielomiany
kapustka: rozw. równanie
x4 − 3x2 + 2 = 0
2 mar 16:26
patryk:
za x2 podstaw t, gdzie t ≥ 0
potem rozwiąż to jak zwykłe równanie kwadratowe. Następnie jak będziesz miał już postać
iloczynową z powrotem zamień t na x2 i skorzystaj ze wzoru skróconego mnożenia gdzie będziesz
mógł.
2 mar 16:31
Bogdan:
Proponuję bez podstawiania.
| | 3 − 1 | | 3 + 1 | |
Δ = 1, x2 = |
| = 1 lub x2= |
| = 2 |
| | 2 | | 2 | |
(x
2 − 1)(x
2 − 2) = 0 ⇒ (x − 1)(x + 1)(x −
√2)(x +
√2) = 0
2 mar 16:37
kapustka: słuchaj a np uzupełnianie równania tak jak np
x4−3x2 + 2 = 0
x4 + x3 − 3x2 + x + 2 = 0 <−−− robi się tak ;> ?
2 mar 16:57
Zimny: Nie, nie tak , to zupelnie co innego.
Mozesz dodawac i odejmowac to samo, tak aby po wykonaniu dzialania otrzymac to samo co bylo
poprzednio . np:
2+2=4
2+2−2+2=4
2+90+2−90=4
2 mar 16:59
kapustka: a kiedy się tak robi ... bo ze szkoły pamiętam że tak się robiło przy czymś
2 mar 17:02