odl
Natalia:

proszę

pomóżcie! hELP ME!
Sześcian narysowany obok ma krawędź długości a.Oblicz odległość wierzchołka A od płaszczyzny
przechodzącej przez wierzchołki B,C i D.
2 mar 17:04
Natalia: Proszę.... na jutro mam to zadanie... a chce kapy wstawiać
2 mar 17:19
kapustagłowaniestetypusta: ponawiam pytanie kolezanki, poniewaz sam mam teraz problem z tym oto zadaniem
25 sty 18:30
Wojtek: nie ma danych? musisz znalesc rownanie plaszczyzny , nastepnie wyznaczyc punkt przebicia dla
punktu A czyli A' i odliczyc odleglosc tych punktow
25 sty 18:39
kapustagłowaniestetypusta: niestety jestem zupełnie zielony z maty, wiec to co napisałes nic mi nie mowi
25 sty 18:59
pigor: ... szukany odcinek np.
x= ? to wysokość ostrosłupa
prawidłowego trójkątnego o objętości
V= 13*
12a
2*a=
16a3
i podstawie Δ równobocznego o boku a
√2, więc z porównania
objętości masz
13*
14(a
√2)
2√3 x =
16a
3 ⇔
√3 x= a ⇒
x= 13√3a . ...
25 sty 19:12
kapustagłowaniestetypusta: dziękuję bardzo za pomoc
25 sty 19:15