Wyznacz współrzędne Wektora
trac: Witam
Dane są punkty A=(−12 , −8) B=(1, −15) C=(3,7)
Wyznacz współrzędne wektora :
→ → →
U = −5*AC+2*BA
Proszę o wytłumaczenie mi tego , jutro mam poprawę a jestem ciemny z góry dziękuję
2 mar 19:31
Mila: →
AC=[xC−xA ,yC−yA] podstawiasz xC=3 yC=7 xA=−12 yA=−8
2 mar 20:28
Gustlik: Najpierw obliczamy współrzędne tych wektorow:
AC→=C−A=[3−(−12), 7−(−8)]=[15, 15]
BA→=A−B=[−12−1, −8−(−15)]=[−13, 7]
U→=−5AC→+2BA→=−5*[15, 15]+2*[−13, 7]=[−75, −75]+[−26, 14]=
=[−75+(−26), −75+14]=[−101, −61]
Po prostu robisz takie same działania na obu współrzędnych wektorów i to wszystko. Proste jak
konstrukcja młotka, przypomina to nieco działania na wyrazeniach algebraicznych: mnożenie
wektora przez liczbę to mnożenie obu współrzędnych przez te liczbę − przypomina to mnożenie
sumy algebraicznej (nawiasu) przez liczbę, a dodawanie/odejmowanie − redukcje wyrazów
podobnych − "x"−y do "x"−ów, a "y"−i do "y"−ów.
3 mar 00:32