matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 1.12.2011
Zadania
Odp.
0
pigletek:
W prostokatnym arkuszu kartonu o długosci 48 cm i o szerokosci 30 cm wycinamy przy wierzchołkach jednakowe kwadraty, a z pozostałej czesci kleimy otwarte pudełko.
5
kamil:
Mam do policzenia ekstremum lokalne
3
√
2x
2
−x
3
+ 1
0
lili:
√
2
x−1/
√
2
x+1=
√
2
+1
0
lili:
√
2
x−1/
√
2
x+1=
√
2
+1
2
nicole_:
Zbiorem wartości funkcji :
4
ICSP:
Kąt B trójkąta ABC jest równy 60
o
. Dwusieczne AD i CE przecinają się w punkcie M.Udowodnij że |MD| = |ME|.
2
A.N.:
Udowodnij że jeśli: x,y,z sa liczbami rzeczywistymi takimi że x + y + z = 1 , to x
2
+ y
2
+ z
2
≥
1
3
2
nika:
49x
4
−81
2
nika:
x
4
−16
6
ciąągi:
lim n→
∞
sin
√
n+1
− sin
√
n
może ktoś pomóc ?
3
kinguuss:
Wyrażenie wymierne: x2+2x+1/x2−2x−3 po uproszczeniu ma postać:
22
tomi:
mam takie wyrażenie −10x
4
+ 36x
2
− 7
1
ja:
ZNAJDZ ROZWINIECIE DZIESIETNE 2/5 5/8 2/3
0
tins:
√289 √6,25
4
Monika:
Proszę o pomoc
4
Madzia:
Napisz równania stycznych do okręgu o równaniu x
2
+y
2
−2x+2y−2=0 równoległych do prostej o równaniu y=2x.
0
tins:
4−3 I1/5+4 I2/7 KRESKA UŁAMKOWA A POD NIĄ 2/3−1/4 *2
6
Monika:
Na ile sposobów można wręczyć 3 bilety na mecz piłki nożnej i 2 bilety do teatru trzem panom i 2 paniom, przy założeniu, że panowie otrzymują bilety na mecz, a panie bilety do teatru?
16
Pol:
Krawędź boczna ostrosłupa prawidłowego wynosi 24cm a jego wysokość 12cm. Oblicz miarę kąta
1
red:
x
3
a) |
√
3
tg
| = 1
b) tg
2
x − 3 = 0
3
trusss:
mam problem z równaniem z którego mam wyliczyć "a" 16=4√2a. kombinowałam na różne sposoby ale źle mi wychodziło. bardzo prosze o pomoc
0
Charlie:
:::rysunek:::
7
martula:
WItam.prosze o sprawdzenie [url=http://www.przeklej.pl/plik/lim3-gif-0038iu58a2mv][img]http://z1.przeklej.pl/prze1844/80151ca000202c934ed7daf9[/img][/url]
5
Krzysztof:
Rozwiąż równanie :
3
upt:
Mogłby ktoś mi to rozpisać ze wzoru ?! Mam problemy i się gubie w tym...
1
Radofer:
(2p8+3p18+p50−2p72)p2=
0
nina:
zad1 funkcja kwadratowa f ma dwa miejsca zerowe −7 i −1 zaś rzędna wierzchołka W paraboli nbędącej
9
SeA:
Wyznacz najmniejszą wartość sumy kwadratów dwóch liczb x i y, jeśli: x+y=3
0
Charlie:
:::rysunek::: Zad1
68
Justyna21:
f(x)=−2x
5
+12x
3
−7x+8
1
AGATA:
1.Dziecko ma pokolorować trójkolorową chorągiewkę w podłużna pasy. Na ile sposobów może to zrobić, mając do dyspozycji 7 kolorów kredek?
1
kolorowekredki:
w ostrosłupie prawidłowym trójkątnym krawędź boczna jest cztery razy dłuższa od krawędzi podstawy, a wysokość ma długość H. znajdź objętość ostrosłupa.
0
kolorowekredki:
krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego trójkątnego ma długość 6 i jest dwa razy krótsza od krawędzi bocznej. oblicz pole powierzchni i objetość ostrosłupa.
0
kolorowekredki:
oblicz długość środków dwóch skośnych krawędzi czworościanu foremnego o krawędzi długości 2.
6
asiula:
n
2
(n+2)!
jak liczyc np
albo
n!
2
fifi:
wielomian W(x)=x
2
010−1 jest podzielny przez wielomian a.x−1 b.x+1 c.x
2
−1 d.x
1
tins:
5/4+6/7:98*14=
1
Kasq:
2. Wielomian W(x)=(2x+1)
3
−(4x−3)
2
−(2x−5)(2x+5) jest równy wielomianowi G(x)=ax
3
+bx
2
+cx+d. Wyznacz a,b,c i d.
2
tins:
I TAKIE JESZCZE Po podwyżce o 20% cana auta wynosi 31500zł.wyznacz cene samochodu przed podwyżką.
5
Ed:
1.Napisać wzór Maclaurina dla funkcji f(x)=
3
√
1+x
z trzecią resztą.
4
Ruda:
uzasadnij, że dla dowolnego zdarzenia A: 0≤P(A)≤1
1
AGATA:
Na ile sposobów można włożyć 3 swetry do 5 szuflad, tak aby każdy z nich był w innej szufladzie?
11
Zagubiony:
1) x
3
+ 2x
2
− 16x − 32 > 0
3
Alice:
log(x+2) 37=2
4
Stokrotka:
Rozwiąż: |sin x | < 1
2
tins:
witam i prosze o pomoc w zadaniu z matematyki. mam obliczyc jakim % liczby 60 jest liczba 12? pomózcie bo nie wiem jak sie do tego zabrac:(
13
Jahne:
Wyznacz wszystkie wartości parametru a, dla których równanie: x
2
−2x − log
3
a
2
= 0
2
fryta70:
Wierzchołkami trójkąta ABC sa punkty A=(1,−1) B=(−3,4) C=(3,4)
6
fifi:
dla każdego n należy do liczb naturalnych liczba n(n+1)(n+2)(n+3) jest podzielna przez a.12 b.18 c.24 d.36 odpowiedzi moze byc kilka
5
AGATA:
1. Ile jest wszytskich liczb czterocyfrowych o różnych cyfrach? 2. Na cztery różne posady zgłosiło się 20 kandydatów. Ile jest różnych możliwości obsadzenia
6
fryta70:
kąt α jest ostry i cos α=
5
6
.Oblicz tg2α+1
2
martyna:
w trójkącie prostokątnym długości kolejnych boków tworzą ciąg arytmetyczny.Oblicz długości tych boków jeżeli obwód trójkąta jest rowny 24
5
fryta70:
Oblicz pole równoległoboku,którego dwa sąsiednie boki mają długości 3cm i 4cm oraz tworza kąt 45 stopni.
2
+/-:
mógłby mi ktoś to jakoś wytłumaczyć albo chociaż naprowadzić jak to zrobić
.....
4
daria:
Mam zbadać czy ta funkcja jest ciągła.
2
AGATA:
Ile jest dziewięciocyfrowych numerów telefonu komórkowych o niepowtarzających się cyfrach, zaczynających się od:
6
Marlena:
Bardzo proszę o pomoc w tym zadaniu i wytłumaczenie go.
3
asd:
Co robię źle?
3
Bezradna:
Rozumiem ze to forum matematyczne:( 1) Sanki zjezdzaja z gorki o dlugosci l kacie nachylenia A do poziomu JESLI POMINIEMY WSZELKIE
4
zerknie ktoś;):
rozłóż wielomian na czyniki: x
4
−8x
2
+16
0
Karusiaaaa:
Czworościan foremny ABCD o krawędzi a przecięto płaszczyzną równoległą do krawędzi AB, przechodzącą przez środki krawędzi AD< BD< BC i AC> Oblicz
0
Altos:
Punkt O leży wewnątrz sześciokąta ABCDEF i nie jest środkiem okręgu wpisanego w ten sześciokąt. Oblicz sumę pól trójkątów ABO, CDO i EFO, jeżeli bok sześciokąta foremnego ma długość a.
2
Gosia:
zad. 1. Wyznaczyć wszystkie asymptoty funkcji: a) f(x)=
3
√
2x
2
−x
3
2
Nikita :
( 3x
2
− x + 2)
2
7
fifi:
liczba pierwiastek trzeciego stopnia + pierwiastek trzeciego stopnia z 54 − pierwiastek trzeciego stopnia z 250 jest liczbą: a. wymierną b. niewymierną c.ujemną d. dodatnią
3
Kropka:):
Dany jest czworokąt o wierzchołkach A(−6,−3) B(5,−1) C(3,5) D(−4,6) Oblicz:
13
czarli:
Cześć. Pomożecie,bo tematu elipsy nie ma chyba na tej stronce:( W więc
π
Wyznacz mimośród elipsy wiedząc,że oś małą widać z końca osi wielkiej pod kątem
2
c
Wiem tylko tyle, że mimośród to e=
<1
a
4
sylwia:
:::rysunek::: na rysunku przedstawiona jest siatka ostrosłupa prawidłowego czworokatnego. na podstawie danych
0
jendrek:
Uzupełnij zapisy tak aby otrzymać zdania prawdziwe: a)
0
sylwia:
:::rysunek::: na rysunku przedstawiona jest siatka ostrosłupa prawidłowego czworokatnego. na podstawie danych
0
sylwia:
7
karol:
Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak włączyć i wyłączyć znak pod/z pod pierwiastka?
0
Bezradna:
Sanki zjezdzaja z gorki o dlugosci l kacie nachylenia A do poziomu JESLI POMINIEMY WSZELKIE OPORY RUCHU TO V SANEK U PODNÓZA GORKI JEST ROWNE : < WZOR UZALEZNIONY OD L, G I SINUSA A
3
kamil:
Wyznacz wartość parametru b, wiedząc, że dwa różne pierwiastki x1 i x2 równania 6x2+bx+1=0 spełniają warunek:
0
Zdesperowana:
1. Cechy bohatera bajronicznego, byronizm.
1
app:
Dla jakich x funkcja y= −12x+1 posiada wartosc ujemna (5,2)
3
ChiliPepper:
Jak znaleźć pierwiastki tego wielomianu: 90x
4
+ 63x
3
− 58x
2
− 40x = 0
1
sylwia:
Rzucono jednocześnie monetą i kostka sześcienna. a). wypisz wzór wszystkich zdarzeń elementarnych tego doświadczenia.
4
???????:
:::rysunek::: zadanie 1.
5
sylwia:
Rzucono jednocześnie monetą i kostka sześcienna. a). wypisz wzór wszystkich zdarzeń elementarnych tego doświadczenia.
8
sylwia:
Zdarzenia A i B zawarte są w tej samej przestrzeni zdarzeń elementarnych oraz P(A)=2|5,
9
Ania :
a) (x+4)
2
+ (x+2)(x−2) − (x+3)(x−3) dla x =
√
3
b) (1−2x)(1+2x) + (1−3x)(1+3x) − (1−4x)(4x+1) dla x =
√
5
1
hey:
Rozwiąż nierówność |6 − 3x| < 1
1
Another:
Wskaż wielomian równy wielomianowi w(x)= x
2
(x
2
+ 2) + x
2
+ 2
7
???????:
Przekątna graniastosłupa prawidłowego czworokątnego tworzy ze ścianą boczną kąt alfa taki, że sin alfa = 0,28. Oblicz objętość tego graniastosłupa, jeśli jego podstawa ma pole równe 49
1
Ela:
a) (x+4)
2
b) (x−7)
2
2
Like:
Prosta l ma równanie y=4x+5. Równanie prostej do l prostopadłej i przechodzącej przez punkt P=(0,1) ma równanie?
3
krzysiek:
wykazac ze: (A\B)xC=(AxC)\(BxC) no i tutaj mam problem dochodze do takiej postaci i nie wiem co dalej.
4
daria:
Oblicz granicę
2
nobody:
(3
√
24
−5
√
6
)
2
11
Ars:
1
Dana jest funkcja określona wzorem f(x) = (
)
x
− 2 .Podaj zbiór wartości tej funkcji i
2
jej miejsce zerowe. Bardzo proszę o pomoc ,przynajmniej powiedzcie jak zacząć
0
Basia:
zad1. Po podwyżce o 20% cena samochodu wynosi 31500zł. Wyznacz cenę samochodu przed podwyżką zad2. Kowalski obiecał żonie kostium, który kosztuje 1099,99zł. Sumę 1000zł ulokował w banku,
0
sylwia:
0
karola plis matma:):
1
1
8
,
π
2
,0,
3
√
3
3
8
, (
9
16
)
−
1
2
,
√
3
,1, (34)
4
pawel:
z =
√
3
−i oblicz wszystkie pierwiastki 3stopnia
1
sylwia:
Rzucamy dwa razy kostką do gry. Jakie jest prawdopodobieństwo że wypadnie taka sama liczba oczek na obu kostkach?
2
natalia:
Może mi ktoś mi wytłumaczyć jak to się rozwiązuje :Znajdź liczbę a i b wiedząc, że suma liczby a i potrojonej liczby b jest równa 36, a iloczyn liczby a i b jest największy z możliwych.
1
sylwia:
Zdarzenia A i B zawarte są w tej samej przestrzeni zdarzeń elementarnych oraz P(A)=2|5,
16
Karolina:
:::rysunek::: Pomocy!
0
Justyśka:
:::rysunek::: Witam chciałam sie dowiedzieć czy zna sie ktos moze na tym forum na obwodach elektrycznych..?
3
sylwia:
zad.2
5
Ewelina:
prosze o policzenie pochodnej f(x)=ln
2
(x
2
−1)
0
sylwia:
Czy ktoś mi pomoże?
5
natalia:
Znajdź liczbę a i b wiedząc, że suma liczby a i potrojonej liczby b jest równa 36, a iloczyn liczby a i b jest największy z możliwych.
1
ja:
f(x)= log
x
2
−3
(x
2
+2x+3) mam wyznaczyc dziedzine, chce sie sprawdzic czy mam dobre zalozenia, czyli : x
2
−3>0 , x
2
+2x+3>0 , x
2
−3 różne od 1 , czy tak ma byc ?
2
Markus:
Funkcja f przyporządkowuje każdej liczbie dodatniej x liczbę log x .Oblicz 2f(
√
5
) + f(200).
1
help me:
rzucamy 2 razy symetryczną sześcienna kostka do gry . oblicz prawdopodobienstwo zdarzenia ; w kazdym rzucie wypadnie nieparzysta liczba oczek
0
(0,25
2
,
5
* 16 do potegi
1
4
) do potegi
1
3
−
√
10
2
−8
2
przepraszam za sposob w jaki napiasałsm ale było trudno mi przedstawic potege w ułamku
0
app:
Funkcja y= 1
1
2
x−3 ma miejsce zerowe a) 3
8
app:
Funkcja y= 1
1
2
x−3 ma miejsce zerowe a) 3
1
Dawid:
Długość wysokości ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest równa długości promienia okręgu opisanego na podstawie. Pole ściany bocznej tego ostrosłupa jest równe 18√3.
22
xxx:
ln(1+
3
√
x
)
1)lim
x
x→0
0
Marcin:
(2n−1)
4
(3n+2)
3
(9n−1)
2
(n+5)
5
0
Mikołaj:
Pomożecie z zadaniem.? http://matematyka.pisz.pl/forum/114503.html
2
luk18:
Proszę o sprawdzenie granicy ciągu:
1
lim
n−>
∞
(
√
n+
√
n
−
√
n
)=
2
2
natalia:
proszę o pomoc: Funkcja kwadratowa h, której miejscami zerowymi są liczby −1 i 2, dla argumentu 1 przyjmuje wartość 6. Znajdź wzór funkcji h.
4
kochanica:
(x+1)
3
−(x−1)
3
<6(x
2
+x+1) (wydaje mi się, że powinno tu się obliczyć deltę, bo po prawej stronie wychodzi równanie kwadratowe tylko nie wiem czy trzeba to przerzucić na lewą stronę ze
20
Stokrotka:
Narysuj wykres funkcji f
(
x) = |tg2x| + 1 dla x∊<−2π,2π> , a nastepnie narysuj wykres funkcji
f
(
x)
g(x)=
f
(
x)
1
p:√2 jest liczba wymierna q:3 jest wieksze od 8
0
ja nie bo:
Czworokat na rysunku ma boki długosci 2 cm, 3 cm, 5 cm i 8 cm. Ile centymetrów ma przekatna x tego czworokąta, jesli wiadomo, że jej długosc wyraża sie liczbą
1
Zośka21:
W prostopadłościanie o podstawie kwadratu przekątna prostopadłościanu z płaszczyzną podstawy kąt α taki że tgα=5.Krawędź podstawy ma długość
√
2
.Zatem wysokoćś graniastosłupa ma długość?
1
a:
(3−2x−x
2
)
−
0
,
5
= ?
√
(3−2x−x
2
)
−
1
czy moze
√
(3−2x−x
2
)
0
p:
√
2
jest liczba wymierna
3
zaq:
graniastosłup ma 2n+6 wierzchołków.Liczba wszystkich krawędzi tego graniastosłupa jest równa? jak to obliczyć
1
gnom:
16
Stokrotka:
Wykaż ze liczba jest naturalna:
7
1
8
log
2
sin
2
π * log
tg
4
π
6
9
3
8
alfa:
Wyznacz punkty przegięcia oraz przedziały wklęsłości i wypukłości funkcji.
1
kochanica:
4y−3(20−y)<6y−7(11−y) (obliczyłam to i wyszedł mi wynik 0< −17 i nie wiem czy dobrze to zrobiłam, dlatego proszę o rozwiązanie
)
1
zaq:
zadanie z próbnej matury trapez jest prostokątny.Trójkąty podobne ABD i CBD są równoramienne.(przekątna wynosi
12
esta:
lim n
2
sin
2
(π
√
n
2
+2n−5
)
0
Ania:
f(x)−2x+1/x−3=f'(x)=(2x+1)'*(x−3)−(2x+1)(x−3)'/(x−3)2=(2x−6)−(2x+1)/(x−3)2=−5/(x−3)2 Teraz przyrównuje to do zera i wychodzi mi tylko −5=0. Zaznaczam jedno miejsce zerowe na osi
0
das:
Witam
1
ChiliPepper:
Robię sobię powtórkę do matury i mam takie zadanie Liczba pierwiastków wielomianu W(x) = 2x
4
− 3 jest równa:
1
Adam:
lim
x→0
tg2x
tgx
= lim
x→0
sin2x
cos2x
*
cosx
sinx
= lim
x→0
sin2x
sinx
*
cox
cos2x
= 1 *
cos0
cos0
= 1 * 1 = 1
1
grygier:
kulę o średnicy 4 cm przetopiono na kulki o promieniu 8 mm. Ile kulek otrzymano.
1
alan :
Cena lodówki w która wliczono 7% vat wynosi 1979,5zł. Jaka bd cena lodówki po zmianie podatku vat na 22%
0
grygier:
Pole powierzchni bocznej stożka jest 2 razy większa od pola podstawy, a promień podstawy ma dł 6 cm. oblicz kąt nachylenia tworzący stożka do podstawy oraz objętość bryły.
1
grygier:
oblicz objetosc stożka którego przekrój osiowy jest trójkątem równobocznym o boku dł . 6 cm
1
Ewelina:
prosze o obliczenie pochodnej z pierwiastka trzeciego stopnia z x
3
Kama:
boki trapezu równoramiennego mają długości 5 4 5 10. oblicz pole tego trapezu
1
scorpio:
Wyznacz zbiór A ∩ B, jeżeli: A = {(x,y): x∊R i y∊R i lx−yl≤2}
20
adam:
Udowodnij że funkcja f:R−>R jest monotoniczna.
1
AAAAAAAAAAAAAAA:
Pewne ciało w czasie t[s] przebyło drogę S[m] którą opisuje wzór S(t) =t2+5t+8gdzie t nalezy <1;5> Oblicz
0
ICSP:
Vax
jak będziesz to proszę odezwij się w tym temacie.
0
Mikołaj:
Pomocy.:( http://matematyka.pisz.pl/forum/114503.html
3
monia:
f(x)=2(x+3)
2
−5
1
imię lub nick:
Niech będzie dany układ u
1
, u
2
, . . . , u
m
liniowo niezależny. Sprawdzić, czy następujący
3
Pepsi2092:
x
4
−x
2
+24≥12(x
2
−1)
0
rafał:
y={1−4x
2
}
1
ania:
3
Obliczyć błąd bezwzględny i względny przybliżenia liczby
7
1
monia:
funkcja f określona jest wzorem f(x)=−2(x−3)
2
−5 wskaż równanie prostej która jest osią symetrii paraboli będącej wykresem funkcji f
1
St fir:
W pewnym przedsiębiorstwie funkcja kosztów przeciętnych jest dana wzorem: K(x)=0,1x
2
−3x + 40 +
1
x
.
0
mimems:
Suma długości podstawy trójkąta i wysokości opuszczonej na tę podstawę wynosi 30cm. Wyznacz długość tej podstawy i wysokość tak, aby pole trójkąta było najwieksze.
4
Ania:
Podstawą ostrosłupa jest trójkąt równoboczny o boku długości 4 cm. Jedna z krawędzi bocznych ostrosłupa jest prostopadła do podstawy. Oblicz pole powierzchni bocznej ostrosłupa, wiedząc,
1
zuza:
Funkcja kwadratowa g(x)=ax
2
+ bx + c ma 2 miejsca zerowe: 3 i −1. Oblicz: g(2) i g(0)
7
Antek:
Suma długości wszystkich krawędzi czworościanu foremnego wynosi 42 dm. Oblicz objętość tego czworościanu.
2
Tyrla:
Pomoze ktos z fizyki
Jeden z dwoch identycznych magnesow o masie 0,5kg polozono na stole a drugi zawieszono na nici
1
gosia:
w jakim stosunku objętościoweym należy zmieszać wode z roztworem siarczanu VI sodu o stęzeniu 1,5 mol/dm3 , aby jego stęzenie zmalało 3kronie
10
Rafał:
Obliczyć pochodną funkcji: f(x) = tg(2arcsin x
2
)
8
Mikołaj:
W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym o krawędzi bocznej długości 7 cm kąt nachylenia ściany bocznej do podstawy ma miarę 30 stopni. Oblicz objętość ostrosłupa, wykonaj rysunek
4
Weraa:
Oblicz sinus kąta nachylenia krawędzi bocznej czworościanu foremnego do płaszczyzny podstawy. − Trzeba do tego zadania sporządzić jeszcze rysunek oraz zaznaczyć na nim ten kąt.
6
Marcinho:
Stosując wzór Taylora obliczyć wartość podanego wyrażenia z zadaną dokladnością d:
8
Darek:
Proszę o pomoc:
0
mila:
funkcja kwadratowa f ma dwa miejsca zerowe −7 i −1 zaś rzędna wierzchołka W paraboli nbędącej wykresem funkcji f jest równa 2
16
Ania:
Pomóżcie rozwiązać mi zadanie
Wyznacz ekstremum i monotoniczność funkcji. f(x)=2x+1/(x−3)
2
1
marta:
oblicz wierzchołki paraboli określonej wzorem f(x)−2(x+3)
2
−5
2
Sandra:
Pole trapezu równoramiennego jest równe 9{3} cm2.Ramie trapezu o długości 2
√
3
tworzy z dłuższa podstawą kąt o mierze 30 stopni. Oblicz długość krótszej podstawy tego trapezu.
7
Wojtek:
Proszę o pomoc w rozwiazaniu zadan:
5
pawel:
z =
√
3
−i oblicz wszystkie pierwiastki 3stopnia
4
ola:
x=1+
3
√
x
2
− x − 1
16
Natalia:
bardzo proszę o sprawdzenie mi tego zadania ze statystyki i powiedzenie co jeszcze trzeba zrobić Pięć osób zmierzyło za pomocą stoperów czas jednego wahnięcia pewnego whadła . Oto
6
luk18:
Oblicz granicę funkcji: lim
n−>
∞
(
√
n+
√
n
−
√
n
)
0
hej:
y=xe
−x
1
ola:
| 5 − x | + | 3x − 9 | + | x + 2 | = 8
1
magda:
oblicz granice ciągu lim (n→
∞
) (1−
1
5n+1
)
n
12
Jolanta:
Suma kwadratów dwóch liczb ,z których jedna jest o 4 większa od drugiej jest równa 58.wyznacz te liczby .
1
gosia:
hey mam pytanie czy ktoś zna jakąś fajną strone z chemi , podobną do tej
10
mtz82:
Pole koła wielkiego kuli wynosi 144. Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość kuli.
5
agata:
Hej mam problem z obliczeniem miejsca zerowego w tym równaniu:
1
ania:
|x
2
+ 6x − 1| ≤ 6
5
krzysiek:
wyznacz sume roznice itp zbiorów: A={x∊R:x
2
+3x∊(−
∞
,4]}, B={x∊R:3−4x∊[7,19]}
2
ania:
Mógłby ktoś pomóc, przynajmniej jak zacząć?
1
niska:
Przedstaw wielomian W(x)= (2x−3)
3
− (3x−1)
2
− (4x−5) (4x+5) w postaci uporządkowanej
13
Robert:
2n+n
2
5
√
n
2
+4n+1
4
niska:
suma pewnej liczby i jej odwrotność jest równa 5. Wyznac sumę kwadratu tej liczby i kwadratu jej odwrotności
5
niska:
skróć wyrażenie x
2
−9/x
3
−27
7
studentka:
problem z równaniami z liczb zespolonych;
10
gwiazda:
Hey ∫∫(x
2
y−
xy
2
)dxdy jest obszarem ograniczonym liniami x=0 y=1 y=
x
2
wyszło mi tak 0≤x≤2
x
2
≤y≤1 mógłby ktoś sprawdzić czy jest dobrze ? Bo potem odpowiedz mi
0
rob:
Majac dany skonczony ciag liczb, tworzymy z niego nowy ciag, wstawiajac pomiedzy kazda pare kolejnych wyrazów nowy wyraz,
0
rob:
Znalezc wszystkie takie liczby całkowite n2, ze istnieje zbiór n punktów na płaszczyznie, z których kazdy lezy na zewnatrz pewnego
0
Anna:
Rozwiąż przy pomocy definicji Heinego. Proszę o pomoc za 4h kartkówka.
2
fryta70:
pomóżcie Ramiona AD i BC trapezu ABCD przedłużono tak, że przecieły sie w punkcie M.Oblicz długosc
2
ania:
mam mały problem z tym przykładem x
2
− 4x + |x
2
−5| −1 = 0
2
Julcia:
:::rysunek::: Trójkąt prostokątny | A,C,E | jest podzielony odcinkiem |B,D | na dwie części. Oblicz pole
0
Malwinka:
Liczbę poszczególnych ocen semestralnych z geografii w dwudziestoosobowej klasie przedstawiono na diagramie ( 2 osoby mają ocenę 1, 3 osoby mają ocenę 2, niewiemy ile osób ma 3 i 4, 3 osoby